Det är även främst de socialdemokratiska sympatisörerna som börjat tveka. Andelen som svarar vet ej har gått från 26 till 35 procent, vilket är en statistiskt säkerställd uppgång. Foto: Anders Wiklund / TT & Johan Nilsson / TT

Novus: Svenskarna vill inte folkomrösta om Nato

Uppdaterad
Publicerad

62 procent av svenskarna anser inte att vi bör folkomrösta om medlemskap i försvarsalliansen Nato, visar en ny undersökning från Novus. Samtidigt ökar andelen svenskar som är osäkra om medlemskap i Nato.

Undersökningen är gjord efter att Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgoostar gick ut med att hennes parti kräver folkomröstning om ett svenskt Natomedlemskap. Svenskarna är dock inte lika positiva: Endast 29 procent vill se en folkomröstning i frågan och 9 procent har svarat vet ej.

– Stödet för en folkomröstning är störst bland Natomotståndarna. Det är möjligt att de ser en folkomröstning som en möjlighet att stoppa ett svenskt medlemskap. Medan de som är för inte har några problem med den pågående processen, säger Mats Knutson, SVTs politiska kommentator.

Främst S som tvekar

Samtidigt ökar andelen svenskar som uppger att de tvekar kring ett Natomedlemskap. Andelen som svarar att de inte vet om Sverige bör gå med i Nato har ökat från 22 till 27 procent jämfört med förra veckans mätning. Mats Knutson menar att det kan hänga ihop med den pågående debatten.

– Vi har fått en inrikespolitisk Natodebatt på allvar där debattörer även lyfter fram nackdelar med ett medlemskap. Inte minst bland socialdemokrater och det är framförallt där som debatten pågår, säger han.

Det är även främst de socialdemokratiska sympatisörerna som börjat tveka. Andelen som svarar vet ej har gått från 26 till 35 procent, vilket är en statistiskt säkerställd uppgång.

Andelen som tycker att Sverige ska gå med i Nato är i den här mätningen är 48 procent och de som är emot är 25 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får man för skydd? Vilka skyldigheter har man? Och vem bestämmer egentligen? – Det här innebär det att vara medlem i Nato. Foto: TT

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ och genomfördes i Novus Sverigepanel med 1010 intervjuer på ett riksrepresentativt urval med åldern 18 till 79 år, den 28 april till 3 maj 2022. Deltagarfrekvensen var 59 procent. För att få 1003 svar har Novus frågat 1700 personer.

Den ena frågan som ställdes var “Tycker du att Sverige ska bli medlem i den militära alliansen Nato?”. Svaren redovisas nedan, med förändringen sedan förra veckans mätning inom parentes.

  • Ja: 48 % (-6)
  • Nej: 25 % (+1)
  • Vet ej: 27 % (+5)

På frågan “Anser du att Sverige bör folkomrösta kring ett medlemskap i Nato?” svarade 29 procent ja, 62 procent nej, och 9 procent vet ej. Den frågan fanns inte med i tidigare mätningar och går därför inte att jämföra med tidigare resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.