Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här processen är otroligt forcerad” – Hör Nooshi Dadgostar (V), partiledare för Vänsterpartiet om Nato-processen. Foto: Paul Wennerholm/TT

Nooshi Dadgostar om Nato-processen: ”Hårresande”

Uppdaterad
Publicerad

”Hårresande”. Så beskriver Nooshi Dadgostar – som kräver en folkomröstning om Nato – den svenska debatten kring ett eventuellt medlemskap i militäralliansen.

– Den här riksdagen har egentligen inte mandat att fatta ett så stort beslut, säger vänsterledaren i Politikbyrån.

Om bara några veckor väntas Socialdemokraterna ge ett besked om huruvida partiet har svängt om Nato. Mycket pekar dock på att kriget i Ukraina kommer att leda till att Sverige överger alliansfriheten efter drygt 200 år.

Även Sverigedemokraterna har svängt om Nato, och just nu sticker Vänsterpartiet ut bland partierna med sin hårda retorik: partiet har bland annat krävt en folkomröstning om Nato-medlemskapet.

– Det här är ett beslut som innebär så långt gående åtaganden, och som enligt vår bedömning kommer göra Sverige otryggare, säger V-ledaren till Politikbyrån.

Riktar kritik mot S

Nooshi Dadgostar ger också Socialdemokraterna en känga:

– De gick till val på att de sa nej till Nato. För bara några månader sedan sa Peter Hultqvist att så länge han är försvarsminister i en socialdemokratisk regering skulle de inte leda Sverige in i Nato. Jag märker nu att man försöker föra in politikerna i ledet i det socialdemokratiska partiet.

Kritiker säger att du inte bottnar i försvarspolitiken?

– Jag har väldigt svårt att förstå varför man vill dumförklara varandra. Vi behöver ha en debatt om huruvida det är bra eller dåligt för Sveriges trygghet att gå med i Nato och där behöver svenska folket komma in.

– Vi kan inte bara ha olika typer av politiker och experter som fattar de här besluten i stängda rum. Det här är ett extremt stort beslut som kommer påverka generationer framöver. Det är också därför Nato kräver att det ska finnas en folklig förankring.

”Hårresande”

Vänsterledaren säger sig också att processen är ”oerhört forcerad”.

– Jag har aldrig varit med om det i mitt politiska liv. Där en så stor viktig och central fråga för Sverige hastas fram på det här sättet. Det är inte rimligt. Svenska folket måste få veta vad det finns för fördelar men också risker så att vi kan få ett förankrat beslut. En folkomröstning skulle kunna ske i år så det är även det en snabb tidsplan. Men att göra det här på två-tre veckor är helt hårresande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet