Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se när grannarna fikar och hör varför Mathilda Franzén tog initiativ. Foto: Alva Karlsson/ SVT

26-åriga Mathilda kände ingen – då startade hon ”grannfika”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flytten till Göteborg kände hon ingen. Nu har 26-åriga Mathilda Franzéns initiativ att bjuda på ”grannfika” blivit en sådan succé i grannskapet att hela hyreshuslängan vill komma.

– Jag märkte en liten avundsjuka bland de andra grannarna på gården, säger hon.

På innergården i en hyreshuslänga på Hisingen står ett tiotal personer med kaffekoppar i händerna. Alla är ordentligt påbyltade, redo att stå ute i kylan ett bra tag.

I mitten av gruppen står 26-åriga Mathilda Franzén. Det är på hennes initiativ som grannarna träffas här denna söndag.

Efter en flytt från Skåne till Göteborg kände hon ingen i sitt nya hus. Då bestämde hon sig för att bjuda in samtliga grannar i trapphuset på fika. Det fick snabbt intresse och nu har hon bjudit in hela gården i hyreshuslängan på Hisingen.

– Vi har ju en så fin gemenskap i mitt trapphus så jag skickade ut lappar och skrev i vår grupp och här är vi nu, säger Mathilda Franzén.

”Bra att lära känna varandra lite”

Det är första gången som många av grannarna överhuvudtaget pratar med varandra men stämningen är god. En av de som slöt upp på gården är Robert Berlin som bor i samma trapphus som Mathilda.

– Allt är så väldigt anonymt mellan grannarna så det kan ju vara bra att lära känna varandra lite, säger Robert Berlin.

Mer aktivitet bland hyresgästföreningarna

Hyresgästföreningen för Västra Sverige har även märkt av att det varit mer aktivitet i de lokala föreningarna under 2022, det kan möjligen bero på att pandemirestriktionerna släppt. Ungefär 10–15 procent av den äldre befolkningen upplever ofrivillig ensamhet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

– Jag tycker att det känns skittryggt att veta precis vilka jag bor i trappen med, säger Mathilda Franzén.

Vill motverka ensamhet

Ofrivillig ensamhet är ett problem som även regeringen adresserat. I årets budget avsätts 300 miljoner kronor, vilket är tänkt som en planerad gemenskapssatsning där samma summa ska avsättas årligen under tre år.

Samtidigt anses civila insatser och ett medmänskligt perspektiv extra viktigt i arbetet för att bryta ensamheten i Sverige. Därför hyllar två riksdagspolitiker Mathilda Franzéns initiativ. Hör mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra två riksdagspolitiker hylla Mathildas initiativ. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.