Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra två riksdagspolitiker hylla Mathildas initiativ. Foto: SVT

Här hyllar politikerna Mathildas fika-initiativ: ”Otroligt viktigt”

Publicerad

Civila insatser och ett medmänskligt perspektiv anses extra viktigt i arbetet för att bryta ensamheten i Sverige. Två riksdagspolitiker hyllar därför nu Mathilda Franzéns initiativ med att bjuda in till fika för alla grannar.

– För den som kommer till Mathilda och tar den här fikan är det förstås viktigt, säger Lena Hallengren (S), socialminister mellan 2019-2022.

I klippet kan du höra Jakob Forssmed (KD) och Lena Hallengren (S) svara på frågan varför det inte satsas mer på psykiatrin om ensamheten enligt dem leder till psykisk ohälsa.

Regeringen satsar 300 miljoner kronor i årets budget för att motverka ofrivillig ensamhet. Detta är början på en planerad gemenskapssatsning, där samma summa avsätts årligen under tre år.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) vidhåller dock betydelsen av medmänsklighet och det civila ansvaret.

– Sådana här initiativ, mellanmänskligt, där vi vidgar våra gemenskaper är otroligt viktigt, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister.

Den tidigare socialministern Lena Hallengren (S), som hade posten mellan 2019 – 2022 menar att det krävs mer.

– Det räcker inte att vi satsar pengar och har en strategi utan det handlar väldigt mycket om ett medmänskligt perspektiv också, att man tar ett ansvar att bjuda in, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.