Till vänster Andra långdagen, arkivbild. Till höger Damon Navandi tillsammans med sin mor. Foto: Flickr / Privat

Folkfesten på Andra lång återuppstår – blir rumsren

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga gatufestivalen ”Andra långdagen” lockade tusentals besökare och förargade kommunen och polisen. Men för två år sedan tog den paus. Under lördagen blir det en ny gatufest, under ordnade former och med myndigheternas tillstånd.

– Det är ingen folkfest längre, säger en av grundarna av den gamla festen.

Det var i slutet av 00-talet som ”Andra långdagen” uppstod som en spontan fest på Andra långgatan i Göteborg. Boende och näringsidkare på gatan gick ut och spelade musik och sålde billig mat.

Festen blev återkommande, växte och några år senare lockade den tiotusentals besökare. Men festen hade inga officiella arrangörer och ingen sökte tillstånd hos myndigheterna.

Det ledde bland annat till bristande städning efteråt och en säkerhetssituation som kritiserades av polisen – även om festen varje år i princip var fri från allvarliga incidenter.

Men 2017 beslutade den löst sammansatta gruppen bakom att – som de själva uttryckte det – ”ta en paus”. Orsaken var att ”Andra långdagen” blivit enorm i sin omfattning, samtidigt som terrorattackerna var frekventa runt om i Europa. Inte minst hade nyligen lastbilsattacken i Stockholm inträffat.

– Men det var just en paus. Vi ville ta ett steg tillbaka och fundera på hur vi skulle gå vidare, säger en av de som varit med från starten.

Ny festival uppstod direkt

Enligt personen, som vill vara anonym, dröjde det bara några timmar innan andra personer hade skapat ett event på Facebook med uppmaningen att göra en snarlik fest.

Förra året hölls istället ”Hela dagen lång”, fortfarande utan någon officiell arrangör. Även den festen blev en publiksuccé. I år väljer arrangörerna att träda fram och lördagens festival görs dessutom med myndigheternas tillstånd.

– Vi vill fortsätta att göra en folkfest men nu under säkra former. Det kommer att finnas räddningstjänst på plats, betonggrisar och dessutom bajamajor så att näringsidkarna slipper få sina toaletter invaderade, säger Damon Navandi, som är en av flera initiativtagare.

Enligt Damon Navandi kommer inte besökarna att märka några större skillnader, annat än när det gäller just säkerheten.

– Jag har alltid älskat ”Andra långdagen” och det är av kärleken till den som vi gör det här. Men det här är ett helt nytt koncept och vi vill göra festen till ett nytt slags årligt arrangemang, nu med fler gator dessutom.

Festivalen utökas till att även omfatta Tredje långgatan och på sikt skulle arrangörerna gärna se att den växer ytterligare.

”Man har till sist lyckats”

Men grundarna av ”Andra långdagen” är inte nöjda.

– Det är ingen folkfest längre. Det var själva meningen med festen att det inte fanns några arrangörer eller tillstånd. Det var en spontan folkfest som skapades av alla som ville. Nu blir det något helt annat, precis det myndigheterna har längtat efter och vi tycker att man profiterar på det ursprungliga konceptet.

Enligt talespersonen har olika aktörer velat kommersialisera gatufesten i åratal och nu har man till sist lyckats.

Men är det inte bättre med en fest på gatan än ingen fest alls?

Jo, på ett sätt. Men det känns inte bra att just ”Andra långdagen” förvandlas till det här.

Men Damon Navandi tycker att kritiken är missriktad.

– Det här är inte ”Andra långdagen”, det är något annat. Och jag hoppas att denna festen inte utesluter andra gatufester, jag skulle gärna gå på en annan gatufest nästa helg eller varje helg. Jag hoppas att ”Andra långdagen” kan återuppstå också, säger han.

Navandi vänder sig också mot att den nya festivalen skulle vara kommersiell.

– Tvärtom, vi går back på det här. Vi har inga sponsorer och kommer inte att tjäna en krona, det hade inte blivit något utan alla individer som ställer upp med sin talang inom mat och musik och gör detta till en folkfest, säger han.

Minns du skräpkritken efter Andra långdagen 2012? Titta på klippet nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.