Många sökte sig till vallokalerna iför att rösta i det irakiska valet. Foto: SVT

Folkström i Göteborg till irakiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Igår och idag har medborgare utanför Irak kunnat rösta i det irakiska parlamentsvalet. Och de två vallokaler som finns i Göteborg hör till de mest välbesökta i världen utanför Irak. Av de runt 140 000 Irakier som bor i Sverige tror man över 30 000 kommer söka sig hit för att rösta.

En strid ström människor rör sig uppför trappan och går in i Sahlgrenska huset vid kanalen i centrala Göteborg. Under två dagar har man kunnat rösta i det irakiska parlamentsvalet i två lokaler i Göteborg, en i Angered och så här.

– Efter tiden från 2003, efter diktaturen så är folk glada över att få rösta, men samtidigt förväntar man sig mer av politikerna, säger Omran Tahsin från irakiska valkommisionen och den som organiserar valet i Göteborg.

Stort valdeltagande

Medborgare utanför Irak kan rösta i 20 länder, varav Sverige är ett. Här finns sammanlagt 15 vallokaler. De i Göteborg har under tidigare val varit bland de mest välbesökta i hela världen, utanför Irak. Även den här gången förväntar man sig mycket folk.

– Det kan bli mellan 30 000 och 40 000 deltagare, säger Hassan Abdullah, valarbetare.

Måste försvara demokratin

Men misstron är utbredd bland väljarna, underbyggd av galopperande korruption, brist på grundläggande samhällstjänster och en omfattande arbetslöshet. Många sunnimuslimer känner sig utestängda från makten och kurderna slickar såren efter folkomröstningarna om självständighet i september som slutade med att Bagdad slog tillbaka.

Vad anser du vara de viktigaste frågorna för politikerna i Irak att ta tag i?

– De måste försvara demokratin och de måste jobba mot korruptionen. Dessutom har vi efter kriget mot ISIS förlorat många familjeförsörjare. Politikerna måste jobba mycket för att hjälpa de familjerna, säger Omran Tahsin.

Hoppas på förändringar

Många hoppas att att landet skall ta ett steg från sekterismen och jobba för folkets gemensamma bästa. För att det skall fungera vill man bland annat se en bättre arbetsmarknad, bättre infrastruktur och ett bättre utbildningsystem.

– Det viktigaste är jämställdhet bland folk, att fler skall få möjlighet till jobb och utbildningar, säger Hassan Abdullah, valarbetare.

Tror folk på valet, att det kommer bli en förändring?

– Vi hoppas på att det blir förändringar i Irak, säger Hassan Abdullah.

Valet i Irak

Shiamuslimer utgör en majoritet av Iraks befolkning. Över 24 miljoner personer har registrerat sig för att rösta i parlamentsvalet den 12 maj. Det är det fjärde som hålls efter Saddam Husseins fall och de röstberättigade ska utse 329 ledamöter till parlamentet och har omkring 7 000 kandidater att välja bland.

Praxis är att premiärministern är shiamuslim, presidenten kurd och talmannen sunnimuslim. Den viktigaste av dessa poster är premiärministern, vilket avspeglar shiamuslimernas starka ställning i parlamentet och i politiken sedan 2003.

För första gången kommer väljarna att rösta genom att använda ett elektroniskt system. Men för att rösta krävs ett id-kort – vilket kan innebära stora problem i ett land där omkring två miljoner människor fortfarande är internflyktingar efter kriget mot IS. Många förlorade sina identitetshandlingar under flykten. Men enligt valkommissionen ska det finnas möjlighet för dem att rösta ändå. 166 röststationer har satts upp i 70 läger för internflyktingar i åtta provinser. Men bara 285 000 av interflyktingarna har registrerat sig för att rösta.

TT

Källa: AFP, Reuters, Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.