Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poeten Sara Garib startade fönsterpoesi i Göteborg med en uppläsning från Lagerhuset. Foto: SVT

Sara sprider fönsterpoesi: ”Behöver kultur för att må bra”

Uppdaterad
Publicerad

När Göteborg fyller 400 år så ska poeternas ord ljuda över staden. Totalt deltar 29 poeter, dels från fönster och bibliotek, dels via livesändningar på Facebook.

– Vi behöver kultur för att må bra, säger poeten Sara Garib.

Poeterna Sara Garib och Kenneth Klemet blev först ut under fredagen med fönsterpoesi i samband med att Göteborg fyller 400 år. De läste upp sin poesi från ett fönster från Lagerhuset i ett regngrått Göteborg.

– Jag är van att stå på scen, så det här var ovanligt och helt nytt för mig. Men det kändes bra! säger poeten Sara Garib.

Hela staden

Det är inte bara från Lagerhuset som poeterna kommer att höras. Den 4 juni, på Göteborgs 400-årsdag, sprider sig Fönsterpoesin ut över hela staden i en sändning med poeter från 21 bibliotek och kulturhus.

Arrangemanget är ett lekfullt sätt att förankra och sprida information om stadens ansökan om att bli en av Unescos litteraturstäder.

− Evenemangen tjänar flera syften. De ger ett konkret fönster in i Göteborgs mångfasetterade litteraturvärld och lyfter fram scenpoesins och det skrivna ordets kraft, säger Kristín Bjarnadóttir, ordförande Författarcentrum Väst.

Inspiration från Italien

Idén till Fönsterpoesi är sprungen ur samarbetet kring Göteborgs Stads ansökan om att bli en del av Unescos nätverk av litteraturstäder. Poeterna får, tillsammans med de musiker som deltar, stå som symboler för Göteborgs litterära samverkan och scenverksamhet.

Fönsterpoesi startade hösten 2020 då tre lyckade arrangemang genomfördes. Inspirationen kom från Italien då sång ljöd från balkonger och muntrade upp folk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Väst
Mer Nyheter