”Blanda diskmedel med vatten i en sprayflaska och spraya på anslutningen” tipsar insatsledaren Lars Magnusson på räddningstjänsten. Foto: SVT

Foodtrucken exploderade – så undviker du gasololyckor

Publicerad

Under tisdagen exploderade en foodtruck i Göteborg, efter att gasol läckt ut. Nu vill räddningstjänsten informera om riskerna med att hantera den explosiva gasen – även i hemmet.

Det var på Seminariegatan, nära Linnéplatsen i Göteborg, som det smällde rejält i tisdags. Ingen skadades allvarligt, men foodtrucken förstördes.

Både polisen och räddningstjänsten utreder nu vad det är som skett. Troligen var det inte själva gasoltuben som exploderade.

– Snarare har det varit läckage någonstans, säger insatsledare Lars Magnusson på räddningstjänsten.

Gasol och luft explosiv blandning

När gasen sedan blandas med luft i rätt mängd krävs bara en gnista, eller en het platta, för att det ska börja brinna eller explodera.

Foodtrucken – ett gatukök på hjul – är ett ganska nytt fenomen i Sverige, och det är första gången som en liknande olycka inträffar, enligt vad Lars Magnusson känner till.

För att ha gasol i en foodtruck krävs inget särskilt tillstånd, men det finns regler. Även om räddningstjänsten inte behöver kontrollera foodtrucks, gör man ofta tillsyn under större evenemang, så som Göteborgs kulturkalas.

Kolla att tuben inte läcker – även hemma

– Det kan vara att de står olämpligt placerade, att de saknar släckutrustning eller att man inte gör den här läckagekontrollen som man behöver göra varje gång man byter flaska. Det är de vanligaste bristerna vi ser, säger Lars Magnusson.

Att kontrollera att gasoltuben inte läcker är något man bör göra hemmavid också, tycker Lars Magnusson.

Se klippet ovan för att få veta hur man gör och få fler tips för hemmaköket.

LÄS MER: Foodtruck exploderade: ”Det var en jäkla smäll”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.