Foto: TT/arkivbild

För långt med 150 meter till tvättstuga enligt hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En bostadsrättsförening i Göteborg murade igen och rev en tvättstuga för att kunna bygga exklusiva ”town houses” på området. De boende skulle få gå 150-200 meter för att ta sig till en annan tvättstuga. Nu får föreningen bakläxa av hyresnämnden och Svea hovrätt.

Det är inte rimligt att behöva gå 150-200 meter för att komma till tvättstugan, det slår Svea hovrätt fast.

Fallet, som Hem och Hyra var först med att rapportera om, handlar om en bostadsrättsförening i Göteborg som utan förvarning murade igen dörren till de boendes tvättstuga.

Tvättstugan revs sedan för att föreningen på platsen skulle kunna bygga exklusiva ”townhouses”.

De boende hänvisades istället till en annan tvättstuga, 150-200 meter längre bort.

– Det blev en fruktansvärt olycklig situation, när bostadsrättsföreningen helt utan tillstånd stängde och rev tvättstugan, säger Charlotte Andersson, juridiskt ombud för hyresvärden, Stureplatsens Fastighets AB, till Hem och Hyra.

En hyresgäst vände sig då till hyresnämnden i Göteborg, som kom fram till att hyresvärden måste tillhandahålla en tvättstuga betydligt närmare, och hänvisade till Boverkets byggregler som säger att gemensamma tvättstugor bör finnas inom ett avstånd på 25 meter från entrén.

Hyresvärden överklagade och nu har Svea hovrätt kommit fram till att man delar hyresnämndens bedömning och hyresvärden måste bygga en tvättstuga betydligt närmare till de boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer