Foto: SVT

Förälder tror att alla vinner på skolbussar

Uppdaterad
Publicerad

Saida Hussein Moge har arbetat i flera år för att stadsdelen ska införa skolbussar. Nu närmar det sig, och hon hoppas att resten av Göteborg ska ta efter.

Skolbussar mellan Biskopsgården och skolor i närliggande områden tros vara en del av lösningen på skolsegregationen, i alla fall om man frågar Västra Hisingen. Saida Hussein Moge är förälder till barn i Sjumilaskolan i Biskopsgården och dessutom ersättare för socialdemokraterna i kommunfullmäktige, hon har länge velat ha skolbussar till området. Men än är hon inte nöjd.

– Situationen är ohållbar. Nu tar Norra Hisingen äntligen sitt ansvar, men jag vill gärna se att andra stadsdelar också tar sitt ansvar på allvar, säger hon.

Segregerad skola

Läs också: Startar skolbuss för att öka integration

Hennes förhoppning är, precis som Västra Hisingens, att bussarna ska kunna lösa skolsegregationen. Hon tror att skolbussarna både är bra för eleverna som går i skola i Biskopsgården och därmed inte behöver få ännu större klasser, men också för eleverna som kan söka sig till skolor utanför området.

– Jag tror att alla skulle tjäna på bussarna. Biskopsgården lär känna Torslanda och Torslanda lär känna Biskopsgården. Det skulle kunna bli mer samarbete och bygga bort utanförskap, säger Saida Hussein Moge.

Hoppas på att fler tar efter

Men även om hon är positiv till beslutet, som fattades av kommunstyrelsen i mitten av december, så tycker hon inte det är tillräckligt. Hon vill att hela staden ska hjälpa till.

– Jag vill gärna se att andra stadsdelar också tar sitt ansvar på allvar. Alla borde ta emot, också Askim, Frölunda och centrum, säger hon.

Bussarna är frivilliga och ska inte bara gå till Torslanda utan också till Norra Hisingen, förutsatt att elever från Biskopsgården väljer att söka sig till skolor som ligger där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet