Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Holmberg och Niklas Andersson, föräldrar till Rita Andersson, uttrycker oro över sin dotters framtid på Skepparegårdens förskola när två av förskolelärarna nu förflyttas. Foto: SVT

Föräldrarnas kritik mot förflyttning av förskolepedagoger: ”Tänker inte långsiktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Oro, ilska och förvirring. Förflyttningen av förskolepersonal i Göteborg har mött stort missnöje bland personal och föräldrar på Skepparegångens förskola i Masthugget, som nu förlorar två av sina förskolepedagoger.

I klippet ovan ser du föräldrar på Skepparegångens förskola berätta om sina bekymmer när flera pedagoger försvinner nästa år.

Samtidigt som flera föräldrar har förståelse för orsaken bakom förflyttningen, med att skapa en jämlik förskola, är de oroliga över vad det ska innebära för deras barns framtid.

Flera är även kritiska till metoden, att tvinga personal att byta arbetsplats. Några har uppfattningen att det handlar om en budgetfråga och andra ser det som en nedmontering av stadens förskolor.

”Brist på förskolelärare”

Enligt Ulf Högberg, ekonomichef på förskoleförvaltningen, hänger förflyttningen till viss del ihop med hur man planerat budgeten. Men att staden aktivt monterar ner förskolan menar han däremot är felaktigt. Jämfört med 2019 har förskoleförvaltningen höjt budgeten för förskolan med drygt sex procent för 2020. Det grundläggande problemet är enligt honom ett helt annat:

– Det är brist på förskollärare. För att få ihop tillräckligt med utbildad personal skulle det krävas att alla som går på en utbildning i Göteborg just nu, gick på förskollärarutbildningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer