Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter ett år på förskolan Skolspåret 2 har två erfarna pedagoger lyckats vända en stökig och orolig avdelning. Foto: SVT

Förskolan som pedagogerna lyckats vända: ”Här gör jag skillnad på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

När situationen på förskolan Skolgången 2 i Hjällbo eskalerade på en av avdelningarna med många vikarier, mycket stök och oroliga barn kom pedagogerna Pernilla Bergendorff och Beata Spitza till undsättning. Efter ett år på förskolan har de vänt den stökiga avdelningen till ett ställe med lugna och trygga barn.

Klicka på klippet ovan för att höra varför pedagogerna anser det vara extra viktigt med utbildad personal i socioekonomiskt utsatta områden.

Det var när rektor Linda Edman märkte att situationen på avdelningen Stella Nova blev ohållbar hon frågade en annan rektor om hjälp. Resultatet blev att de två erfarna pedagogerna Pernilla Bergendorff och Beata Spitza, som ville hjälpa till och göra skillnad för barnen, lånades ut till avdelningen.

”De är mycket lugnare och tryggare”

Och efter ett år av hårt arbete ser de en stor skillnad på barnen.

– De är mycket tryggare och lugnare och visar varandra respekt på ett sätt som de inte tidigare gjorde. En viktig sak är att visa barn att man tror på dem, säger förskoleläraren Beata Spitza.

– I det här området är det framförallt viktigt att jobba språkutvecklande eftersom att i stort sätt alla barn här har ett annat modersmål än svenska, säger barnskötaren Pernilla Bergendorff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer