Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barnen blir sjuka på Åkeredsskolan – samma sak hände 1988 Foto: SVT

Föräldrarna larmar: Barnen blir sjuka av att vara i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Huvudvärk, astma, allergiska reaktioner och extrem trötthet. Ett 40-tal elever på Åkeredsskolan i södra Göteborg har rapporterat att de inte mår bra när de är i skolan. Samma sak hände 1988 – då hittades mögel i golvet.
– Man blir ledsen och arg när det är såhär med tanke på att den här skolan skulle rivits för flera år sedan, säger föräldern Marie Gunnlert.

I klippet ovan hör du mamman Marie Gunnlerts krav på vad hon anser måste ske på Åkeredsskolan – och vad eleverna sa 1988 när SVT Nyheter Väst rapporterade om situationen då.

Åkeredsskolan i Göteborg är en skola som länge har planerats att rivas för att göra plats åt en ny. Den är byggd på 60-talet och är inte i toppskick. Under hösten 2019 började allt fler elever på skolan att uppvisa symptom som huvudvärk, allergiska reaktioner och trötthet. Detta tror Marie Gunnlert, som är förälder till ett av barnen som har besvär, beror på innemiljön.

Efter att föräldrar larmat om att deras barn har besvär har rektorn på skolan, Anna Börjesson, i sin tur larmat lokalförvaltningen som nu håller på att undersöka om det är något i byggnaden som kan orsaka elevernas besvär. Under tiden har fem elever fått flytta från sina klassrum till nyare delar av skolan för att undervisas där istället.

Bara sjuka när de går i skolan

Men, enligt Marie Gunnlert är det fler än de fem barnen som flyttats som lider av innemiljön. När hon skickade ut en frågan till eleverna på skolan svarade 45 elever att de hade liknande symptom.

Hur vet du att det beror på innemiljön på skolan?

– Därför att de blir friska när de kommer hem på helger och lov, säger Marie Gunnlert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer