Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldrarnas tankar om RS-smittspridningen i Göteborg i klippet ovan. Foto: Jesper Johansson/SVT

Småbarnsföräldrarna i Göteborg känner en oro över RS-viruset

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av RS-viruset bland barn har ökat i Västra Götaland de senaste veckorna. Flera föräldrar som SVT Nyheter Väst pratat med påtalar en oro för situationen och rädsla för att deras egna barn ska drabbas av viruset.

– Jag har min äldsta dotter hemma från förskolan för att jag känner att det är bäst att vara på den säkra sidan, säger Tina Bengtsson, en av föräldrarna.  

I klippet ovan kan du höra hur småbarnsföräldrarna i Göteborg tänker kring smittspridningen, och vad de gör för att hålla sig själva och sina barn friska.

Västra Götalandsregionen beskriver det nuvarande läget med RS-viruset som ”mycket ansträngt” med många barn som behöver sjukhusvård på grund av andningssvårigheter.

– Det är rejält ansträngt, framförallt på SU, SÄS ochNU-sjukvården. Det är ett rejält inflöde av akut sökande barn. Ochdet är en hög belastning på vårdplatserna, säger Maria Söderbergverksamhetschef för barn- och kvinnosjukvården på Skaraborgssjukhus.

”Inte lindrigare i år”

De flesta av barnen som ligger inlagda är under sex månader. Men man ser också att 1,5-2 åringar påverkas.

– Det är ju inte lindrigare i år, det finns till och med de somsäger att det är värre i år än förra året, säger Maria Söderberg.

Vad kan man göra som förälder?

– Har manspädbarn, barn under 6 månader, ska man inte gå på stora köpcentrum eller vara i stora folksamlingar. Man ska tvätta händer och hålla äldre syskon hemma från förskolan, säger Maria Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.