Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2-åriga Lin fick flygas med ambulanshelikopter till akademiska sjukhuset i Uppsala efter att hon fått RS-virus. Foto: Privat

RS-sjuka Lins mamma: Ta viruset på allvar

Uppdaterad
Publicerad

En vanlig förkylning blev snabbt allvarligare. Sedan i söndags vårdas tvååriga Lin från Borlänge för RS-viruset på Akademiska sjukhuset i Uppsala. För hennes föräldrar har den senaste veckan präglats av både stress och oro.

– Ta det på allvar, säger Lins mamma Sofie Haglund till SVT Nyheter.

Det var under förra veckan som Lin blev förkyld och fick feber. Eftersom hon föddes i vecka 23, och därmed räknas som ett extremt prematurt barn, är hon extra känslig för förkylningar, infektioner – och virus som RS. 

– Hon fick stanna hemma från förskolan. Vi kollade hennes syresättning och hon låg bra till då. På lördagen kollade vi syresättningen igen och då var den väldigt låg, säger Sofie Haglund.

Flögs till Akademiska i Uppsala

Efter ett samtal till 112 kördes Lin med ambulans till Falu lasarett där hon hamnade på intensivvårdsavdelningen med syrgas, EKG och dropp. Ett dygn senare hade hon flugits med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala – där hon fortfarande vårdas.

Mamma Sofie har träffat många föräldrar vars barn vårdas för RS på Akademiska, och Lin har fått byta rum då vårdpersonalen tvingats göra plats för ännu fler patienter. Enligt Sofie handlar det om nyfödda spädbarn upp till barn i 5-årsåldern.

– Det är ett brett spann av barn som har RS här, säger hon.

I Uppsala uppmanas föräldrar att hålla sina spädbarn hemma på grund av spridningen, och i Västra Götalandsregionen rekommenderas familjer med barn under sex månader att även hålla äldre syskon hemma då läget beskrivs som ”mycket ansträngt”.

Läskigt att se sitt barn må dåligt

Trots oro och stress är familjen Haglund van vid att vistas i sjukhusmiljöer. De tillbringade exempelvis ett halvår på olika neonatalavdelningar innan de fick åka hem efter att Lin hade fötts. Sofie Haglund tror att föräldrar som inte har den erfarenheten kan uppleva situationen annorlunda.

– Vi är vana, men för de föräldrar som inte är det kan det nog vara mer konstigt och läskigt att se sitt barn må så dåligt, säger hon.

”Ta det på allvar”

Trots att Lin nu är på bättringsvägen råder Sofie Haglund alla föräldrar att tänka till en extra gång inför den kommande julhelgen. 

– Ta det på allvar. Sök vård eller ring om hjälp och fråga. Stanna också hemma om ditt barn blir sjukt och tänk ett extra varv om man verkligen ska gå på den där julfesten. Även om man vill kanske det inte går för att barnen inte ska drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.