Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anna-Karin Norrman, enhetschef på Blodgivningsenheten, om det akuta läget Foto: SVT

Förbryllande blodbrist vid Sahlgrenska – operationer riskerar att skjutas upp

Uppdaterad
Publicerad

På Sahlgrenskas blodgivningsenhet är man både förbryllade och oroade. Inför långhelgerna har hittills färre valt att ge blod än under pandemins andra våg förra december – varför vet man inte. Nu finns en risk att de minst akuta operationerna måste skjutas upp.

– Det är liksom tomt, säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på Blodgivningsenheten.

I Västra Götaland har det under en lång tid rått brist på blod, men i år bedöms läget som särskilt allvarligt. Inte minst inför jul- och långhelgerna.

– Det är många som är sjuka, det är förkylningar och tecken på att pandemin kommer tillbaks i och med Omikron. Det är snökaos, men vi vet inte exakt varför, säger Anna-Karin Norrman.

Behöver fylla på våra förråd

Även vid Blodmobilen som i veckan stått vid Kungsmässan i Kungsbacka ser man att färre kommit för att lämna blod den senaste tiden. Annika Linger, sjuksköterska som jobbar på Blodmobilen, säger att det bara går att gissa varför det är färre som kommer i år.

– Det är svårt att säga varför, men vi behöver se att blodgivarna kommer. Vi behöver mer blod för att klara julhelgerna och fylla på våra förråd, säger hon.

Tvingas köpa in blod

Som det ser ut nu så måste Sahlgrenska köpa in blod från andra regioner. I ett värsta-scenario måste sjukhuset skjuta upp de minst akuta operationerna.

– Då börjar vi titta på planerade operationer och där vill vi inte hamna eftersom väldigt många redan fått vänta på sina operationer under covid, säger Anna-Karin Norrman.

Till de som funderar på att ge blod men tvekar säger hon:

– Det tar en halvtimme av din tid, och du kan rädda upp till tre människoliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer