Foto: TT

Nytt larm om blodbrist – planerade operationer riskeras ställas in

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Västra Götaland ropar efter friska blodgivare när de återigen står inför en akut blodbrist. Anledningen? Den ökade smittspridningen av covid-19, influensa och förkylningar gör att blodgivare tvingas avboka sina blodgivningar.

Sahlgrenska Universitetssjukhus skriver i ett pressmeddelande att samtidigt som sjuka blodgivare avbokar rullas tredje dosen av vaccin mot covid-19 ut vilket försvårar situationen då nyvaccinerade behöver vänta med att ge blod efter vaccinering.

– Blodgivare har gjort hjälteinsatser inför jul och nyår, men mer hjälp behövs. Om inte blodlagren fylls på omedelbart kan planerade operationer tvingas ställas in, säger Jan Holgersson, verksamhetschef Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Blodgivare behöver agera”

Blodlagren inom Västra Götalandsregionen behöver fyllas på föra att kunna hålla igång akutverksamheten och hålla beredskap uppe för trauma- och katastrofläge. Den mest akuta bristen är 0 positivt blod, men även A positivt blod ligger på oroande låga nivåer.

– Eftersom situationen är liknande på flera orter runt om i landet är det svårt att få blodkomponenter från andra regioner. Det är blodgivare i Västra Götaland som behöver agera, säger Jan Holgersson.

En blodpåse i minuten

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

I klippet nedan hör du hur det lät i början av november när vården larmade om blodbrist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anna-Karin Norrman, enhetschef på Blodgivningsenheten, om det akuta läget Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet