Första spadtaget är redan taget men än kan Högsta domstolen ta upp fallet med Västlänken. Foto: SVT

Förening och parti har överklagat domen om Västlänken

Publicerad

Två parter har hittills överklagat mark- och miljööverdomstolens beslut att Västlänken får byggas. Sista dagen att överklaga domen är på måndag.

Det ena överklagandet är underskrivet av styrelsen för Sjukvårdspartiet i Västra Götaland. De skriver att mark- och miljööverdomstolen inte tagit hänsyn till hur byggandet kommer påverka miljön och att pengarna som läggs på Västlänken kommer gå ut över övrig infrastruktur i kommunen.

Prövan gällande jäv

Det andra överklagandet är från styrelsen för föreningen Göteborgs kultur- och miljöarv, GKMA. Föreningen vill bland annat att Högsta domstolen ska häva beslutet om att tillåta Västlänken. De menar att villkoren från regeringen till stor del inte är uppfyllda och att regeringen därför inte har gett tillstånd till Västlänken så som den är utformad i dag.

Västlänken

GKMA vill också att mark- och miljööverdomstolen ska pröva anmälan om jäv gentemot ordförande i Mark- och miljödomstolen.

Efter 11 juni kommer sedan Högsta domstolen ta ställning till om de kommer bevilja något av överklagande parterna prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet