Parallellt med att Trafikverket och Göteborgs stad planerar och projekterar, förbereder sig domarna i Mark- och miljööverdomstolen för ett beslut. Foto: SVT

Domstolen: Västlänken får byggas

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen har i dag beslutat att Västlänken får byggas, efter att en tidigare dom överklagats.

Vid 10-tiden under måndagsförmiddagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att den omdebatterade Västlänken får börja byggas.

– Vi träffades många gånger och har suttit länge. Det här har varit ett stort arbete och det har varit väldigt mycket material att gå igenom, säger Henrik Löv, hovrättsråd.

Fråga om buller

Det var efter att en tidigare dom från Mark- och miljödomstolen överklagades av flera parter som frågan åter gick till domstol. Bland andra Föreningen Trädplan Göteborg krävde att domstolen skulle inhämta förhandsbesked från EU-domstolen – något som Mark- och miljööverdomstolen inte ansåg sig behöva göra. Bland de överklagande fanns också en privatperson.

– Men vi fann att vederbörande inte var behörig att överklaga. Den processuella följden av det blir att man avvisar överklagandet.

Mark- och miljööverdomstolen kommer dock att pröva ett av överklagandena, nämligen det av Trafikverket som rör buller under kvällstid.

– Vi har funnit att det finns anledning att pröva det, sedan hur det blir i slutändan har vi inte tagit ställning till, säger Henrik Löv.

Tunnel stängs av

Västlänken är en åtta kilometer lång järnväg som kommer att gå genom centrala Göteborg. Sex kilometer kommer att gå genom tunnel, med tre hållplatser under jorden. Bygget planeras dra igång efter midsommar, och Götatunneln kommer då att stängas av i väst-östlig riktning under 25 veckor.

Var det ett väntat beslut?

– Man har inte några förutfattade meningar, utan man börjar från noll så får man se vart man hamnar, säger Henrik Löv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.