Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Golaleh Azad, medlem i Filmcentrum Väst, upprörs över hyreshöjningen som väntas påverka kulturföreningarna som håller till i Viktoriahuset. Foto: SVT

Föreningar i Viktoriahuset kan tvingas flytta – får över 30 procent i hyreshöjning

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 procent i hyreshöjning på två år. Det väntar hyresgästerna i det välkända Viktoriahuset i Göteborg, där bland annat Hagabion huserar. Nu uppger majoriteten av de 25 föreningar som finns huset att det inte har råd att vara kvar.

– Det är helt utöver det vanliga, säger Golaleh Azad, medlem i Filmcentrum Väst

Flera kulturhus i Göteborg har den senaste tiden larmat om kraftiga hyreshöjningar som påverkar deras verksamhet.

I februari meddelade Röda stens konsthall att de efter hyreshöjningen inte kan ha öppet i samma utsträckning som tidigare, vilket P4 Göteborg rapporterat om. Tidigare har det även bråkats om hyresnivån för Folkteatern som hyr lokaler av Folkets hus.

Höjs i två etapper

Nu planeras även hyran höjas för hyresgästerna i Viktoriahuset, där bland annat Hagabion ligger. I huset finns flera kulturföreningar och höjningen innebär att 18 av de 24 föreningar inte kommer kunna vara kvar.

– För oss är det ju katastrof, säger Jeanette Rigné, medlem i föreningen Kvinnor för fred och frihet.

Hyreshöjningen kommer ske i två etapper. I sommar höjs hyran, som i dag totalt för föreningarna ligger på 95 000 kronor i månaden, med 16 procent. Sommaren 2023 höjs hyran ytterligare 16 procent. Det innebär att hyran kommer landa på drygt 125 000 kr sommaren 2024.

Hyreshöjning försvaras

Det är det kommunal fastighetsbolaget Higab som äger och hyr ut Viktoriahuset. De anser att hyreshöjningen är på en rimlig nivå.

– Om hyrorna skulle ligga på marknadsnivå, skulle de bli dubbelt så höga, säger Ted Lärnhem, tillförordnad chef på fastighetshetsbolaget Higab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.