Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Handlarna i Överby vädjar: Fortsätt konsumera Foto: SVT

Handlarna i Överby vädjar: Fortsätt konsumera

Publicerad

Handlarna i Överby Shopping har på ett par veckor tappat cirka 50-70 procent av sin försäljning. De går nu samman och vädjar till sina kunder att fortsätta handla och äta ute.
– Vi kan inte stoppa, vi måste rulla, säger Kattis Swahn, en av tiotal företagare som nu gått samman för att göra sin röst hörd ut till konsumenterna.

I år är det 30 år sedan shoppingcentret Överby Shopping utanför Trollhättan slog upp sina portar för kunderna. Men just nu genomgår de 100-talet butikerna och handlarna den värsta krisen på tre decennier. Thomas Rundqvist driver ett par klädbutiker på Överby Shopping och han har funnits på plats lika länge som centret.

– Krisen 2008 var inte alls i samma paritet som nu. Folk kommer inte hit och handlar längre, säger han.

Löner betalas ut imorgon

Thomas Rundqvist kommer att klara av att betala ut lönerna för de sju anställda som är kvar inom företaget, men det är tack vare att leverantörer gett honom anstånd med att betala fakturor. Han har också sagt upp tre personal.

– Men det är bara lite konstgjord andning just nu, säger han.

Kattis Swahn driver en inredningsbutik inne i centret och kommer kunna betala lönerna tack vare att hon använt sig av den tillfälliga permitteringen av personal. Men det betyder också att hon får ligga ute med pengarna ur egen ficka tills regeringens krispaket med ekonomiskt stöd når fram.

– Våra anställda ligger på 40 procent, säger hon.

Handlare: ”Vi gör allt vi kan tänka oss”

Handlarna tar nu till nya grepp för att få tillbaka kunderna att konsumera.

– vi vill inte locka kunder till att bli sjuka. men vi gör allt vi kan tänka oss.  Vi kan köra hem till kunden, skicka på posten, lämna till bilen. Men vi klarar inte en lång sådan här period, säger Kattis Swahn.

– Om tre månader är det nog väldigt många företag som kommer att få oerhörda problem, förutspår Thomas Rundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet