Se Janne Josefssons intervju med Rune Andersson: ”Det var oförskämt att dyka upp i ett mörkt garage”. Foto: SVT/Josefsson

Ställer slutligen upp på intervju – mer än 20 år efter Janne Josefssons “överfall”

Uppdaterad
Publicerad

År 1996 ville Janne Josefsson intervjua industrimannen Rune Andersson om nedläggningen av Viskafors gummifabrik. Den tidigare koncernchefen ställde inte upp – så Josefsson överrumplade honom i ett parkeringshus.
– Jag tror inte jag har parkerat en bil i ett mörkt garage sedan dess, säger Rune Andersson i SVT:s “Josefsson”.

Rune Andersson tillhörde de nya och framgångsrika industrialisterna på 1980- och 1990-talet som moderniserade Sverige. Som koncernchef för Trelleborg köpte han bland annat upp Viskafors gummifabrik – för att några år senare lägga ner verksamheten. 

Beslutet väckte ilska hos arbetarna som förespeglats en ljus framtid och i ett reportage från 1996 sökte Janne Josefsson svar på varför fabriken lagts ner. 

Flyttade produktionen 

Mer än 20 år efter mötet i garaget ställer Rune Andersson nu upp på en intervju i SVT:s “Josefsson”, för att berätta om nedläggningen av fabriken. 

– Vi köpte det för produkterna, men när vi hade gått igenom alltihop så såg vi att de produkterna kunde vi göra på några av våra andra fabriker.

Spela klippet ovan för att se Janne Josefssons möte med Rune Andersson 1996 – och idag.

Hela avsnittet av “Josefsson” finns att se på SVT Play. I reportaget “Blå dunster” följer Janne Josefsson upp ett reportage från 1996 om nedläggningen av Viskafors gummifabrik. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Josefsson

Mer i ämnet