Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har ett något bättre läge i år, men sommaren är alltid en utmaning, säger Corinne Pedroletti som är verksamhetschef på kvinnosjukvården på Sahlgrenska sjukhuset. Foto: SVT/Frida Björk

Förlossningschefen: Personalen måste ta extrapass för att lösa sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Alla anställda inom förlossningsvården på Östra sjukhuset kommer att få fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Men det krävs att de tar extrapass för att få schemat att gå ihop.

– Vi har ett något bättre läge i år, men sommaren är alltid en utmaning, säger Corinne Pedroletti som är verksamhetschef.

Hur många pass som är obemannade vet verksamhetschefen, men hon vill inte berätta hur luckorna ser ut.

– Det fylls på allt eftersom och jag vill avvakta med att berätta till senare, säger Corinne Pedroletti.

Färre förlossningar väntas

Vid samma tid förra året fattades det 50 barnmorskor i ordinarie bemanning inom förlossningsvården på Östra sjukhuset. Nu är siffran nere på 25 barnmorskor. Prognosen visar också att det förväntas 150 färre förlossningar jämfört med samma period förra året.

– Men vi bedriver akutsjukvård som är svår att planera. Vi tar hjälp av pensionerade barnmorskor och timanställda, men det räcker inte hela vägen. Personalen måste arbeta extrapass för att lösa sommarschemat, säger Corinne Pedroletti.

2000 kronor per pass

Ordinarie personal får 2000 kronor per extrapass och väljer man att flytta en semestervecka erbjuds man 10 000 kronor.

Förra året prövade regionen att försöka rekrytera från grannländer. Dock var utländska barnmorskor svårlockade till Västsverige.

– Vi fick inte tag på en enda så vi gör inget nytt försök med det i år, säger Corinne Pedroletti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.