Stena Lines danmarksterminal. Foto: SVT

Kommunalrådet tvekar om Danmarksterminalen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Ulf Kamne  (MP) ser Stena Lines argument mot att flytta Danmarksterminalen som en strategi för att driva igenom det egna intresset. Samtidigt medger han att det är möjligt att de får vara kvar.

I tisdags deklarerade Stena Lines koncernchef Dan Sten Olsson att han inte kan flytta Danmarksterminalen från det centrala läget vid Masthuggskajen till ett mera perifert läge.

– Då får vi sluta med fotpassagerarna och det vore ju tråkigt för det handlar om så mycket som 800 000 passagerare, sade han då.

Men kommunalrådet Ulf Kamne (MP) menar att detta bara är ett smart strategi från koncernschefen för att få sin vilja igenom.

– Han spelar skickligt på att säga saker som gynnar hans intressen. Han vill vara kvar och då får han oss att tro att han kan vara det, säger Ulf Kamne.

Hinder för bostadsbyggandet

Stena Lines avtal med Göteborgs Hamn går ut 2019 och då vill Göteborgs stad använda området på Masthuggskajen för att bygga bostäder, parkområden och förskolor.

Just nu utreder hamnen tillsammans med Stena Line alternativen för en eventuell flytt av Danmarksterminalen och den utredningen blir inte klar förrän i oktober. På Stadsbyggnadskontoret håller man just nu på att planera hamnområdet mellan Skeppsbron och Amerikahuset och där är man bekymrad över att Stena Line vägrar att flytta på Danmarksterminalen.

– Det gör ju att kajstråket kommer att stanna vid Järntorget i Linnégatans förlängning och det påverkar ju utbyggnaden av centrala staden, säger Per Osvald, som är projektledare på Stadsbyggnadskontoret.

”Förr eller senare måste de flytta”

Men trots att Stena Lines flyttvägran går stick i stäv med stadens gröna vision om en miljövänlig utbyggnad av bostäder på Masthuggskajen så finns det en möjlighet att rederijätten får igenom sina krav.

– Vi vill inte att Stena flyttar till priset av att de lägger ner, vi vill gärna ha kvar trafiken till Danmark, men vi vill också komma åt vattnet, säger Ulf Kamne.

Då finns det en möjlighet att de blir kvar efter 2019?

– Ja, allt är möjligt. Jag vill inte säga att det är det mest troliga, men det är absolut inte omöjligt. Men förr eller senare måste de flytta på sig, säger Ulf Kamne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.