Vårvärme Foto: TT

Rekordet: Förra veckan varmast på minst 67 år i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Medeltemperaturen förra veckan var den högsta i Göteborg sedan 1951. Enligt SVT:s meteorolog var torsdagens dryga 19 grader mycket ovanligt för att vara i början av april.

Det är nyhetstjänsten Newsworthy som sammanställt statistik från SMHI. Enligt den var det under förra veckan en medeltemperatur på 8,1 grader vid mätstationen Vinga utanför Göteborg.

Det är mer än dubbelt så varmt som den genomsnittliga medeltemperaturen motsvarande period, 3,7 grader. En lika hög medeltemperatur har aldrig uppmätts samma vecka sedan mätningarna startade 1951.

Trots det är det inte alls säkert att det har med klimatförändringar att göra den här gången.

– Nej, för när det gäller enskilda veckor på våren så har vi en stor variation, vi har ganska kraftiga naturliga svängningar så här års, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Nu har det redan vänt

Men torsdagens 19,1 grader var riktigt ovanlig.

– Det är en rejält hög temperatur för början av april. Rekordet i april är visserligen på 28,5 grader men det var i slutet av månaden. För de första dagarna i april är det en ovanligt hög siffra, säger Per Stenborg.

Svängningarna meteorologen pratar om visar sig redan den här veckan. Närmsta dagarna väntas mellan 4 och 6 grader på västkusten.

– Det är kyligt den närmsta tiden, åtminstone hela veckan ut, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.