Nya regler stoppar risvinet

Publicerad

Efter SVT Västnytts avslöjande i juni om att kinesiska risviner säljs i vanliga matbutiker stoppas nu försäljningen av de omdiskuterade vinerna.

Enligt nya föreskrifter från Statens folkhälsoinstitut får produkten, som har en alkoholhalt på 14 procent, inte längre säljas i vanliga matbutiker.

– De kommer inte att klara kravet som står i bestämmelsen, säger Ann-Sofie Pettersson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.

Som SVT Västnytt avslöjade tidigare, var det nya EU-regler som gjorde det möjligt att sälja vinerna. Enligt de nya föreskrifterna, som träder i kraft den 1 september, får vinbaserade matlagningsprodukter som ska säljas till konsumenter inte ha en alkoholhalt som är högre än fem procent.

Systembolaget vill inte sälja

Ska de säljas till industrin går gränsen vid tio volymprocent, och de ska dessutom innehålla salt och peppar.

Systembolaget berättade efter avslöjandet att man skulle börja ta in risviner i sitt sortiment, något man nu backar från då efterfrågan varit låg.

– Jag tycker det är synd att det blir så här, jag tänker på dom som vill ha vinet i sin matlagning, säger Minh Nguyen, butikschef på Saigon City i Göteborg, till SVT Västnytt.

Fakta: Stoppas i september

Visa

Den 1 september 2013 träder Statens folkhälsoinstituts nya föreskrifter om alkoholhaltiga preparat i kraft. De gäller för den som i sin verksamhet använder, säljer, inför eller importerar alkoholhaltiga preparat.

Föreskrifterna innebär en mer detaljerad reglering på en rad punkter. Bland annat hur etanolen i vissa alkoholhaltiga preparat ska vara denaturerad, det vill säga att man tillsätter ett eller flera främmande ämnen i syfte att göra produkten obrukbar. Till exempel så att man inte ska vilja dricka desinfektionsmedel eller spolarvätska. I fallet med just matlagningsvin så ska de innehålla salt och peppar.

Syftet med föreskrifterna är att skydda folkhälsan, men de ska också att ge en tydligare reglering över vad produkterna får innehålla.

Källa: Statens folkhälsoinstitut (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Risviner säljs i butik

Mer i ämnet