Foto: SVT

Systembolaget tar in risvinet

Uppdaterad
Publicerad

Ser en efterfrågan på risviner som säljs i vanlig livsmedelsbutik.

Det var i förra veckan som SVT:s Västnytt avslöjade att det helt lagligt går att köpa matlagningsvin med en alkoholhalt på 14 procent i vanlig livsmedelsbutik.

När Aftonbladet nu uppmärksammar situationen med risviner visar det sig att liknande vin också säljs i butiker i Stockholm. I en intervju med tidningen säger butiksägaren Lilli Lam att hon säljer vinerna på grund av att Systembolaget bojkottar vinerna. Hon får också medhåll av vinexperten Edward Blom.

Risviner säljs i butik

– Systembolaget diskriminerar minoriteter. De kan ha 50 sorters maltwhiskey men om det finns en etnisk grupp som vill ha ett brännvin från Polen eller ett risvin så bryr sig inte jätten Systembolaget om det, säger Edward Blom till aftonbladet.se

Nu finns efterfrågan

Röster har också höjts om att det här skulle kunna bli ett problem bland ungdomar.

Nu uppger alltså Systembolaget att de kommer börja sälja risvinet så snart som möjligt.

– Systembolaget har ensamrätt av detaljhandeln av vin, och finns det en efterfrågan så ska vi tillgodose den, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget till SVT Västnytt.

På onsdag väntas EU-kommisionen komma med besked om det blir några nya föreskrifter kring vilka regler som gäller för försäljning av matlagningsviner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Risviner säljs i butik

Mer i ämnet