Foto: SVT

Forskare i Borås tar fram kläder som kommunicerar

Uppdaterad
Publicerad

Snart kanske en tröja kan hjälpa personer som varken kan se eller höra. På Högskolan i Borås utvecklas plagg som ska berätta vad som sker i rummet.
– Vi försöker använda textil på ett nytt område, nämligen till kommunikation, säger forskaren Nils-Krister Persson.

Många med dövblindhet kommunicerar med ett taktilt teckenspråk där det som sägs tecknas i handen. Men det kommuniceras också genom en person tolkar omgivningen åt den med dövblindhet genom beröring på ryggen. Detta försöker forskare nu efterlikna.

Jobbar med beröring

På Högskolan i Borås finns en prototyp som tagits fram i ett EU-projekt. En rutig väst där rutorna kan vibrera.

– Människor som inte kan se och inte kan höra behöver en annan kommunikation. Och då jobbar vi med beröring, säger Nils-Krister Persson.

Ska ansluta kamera

Nils-Krister Persson.

Nu är projekt halvvägs. Nästa steg för forskarna är att ansluta en kamera till plagget. Tanken är att en kamera och en dator ska känna igen det som händer i rummet, skicka informationen till en kunskapsbas som sedan snabbt sänder tillbaka det som signaler i plagget som vibrerar.

– Vi vill ha ett system som kan känna in vad som händer i ett rum. Till exempel, var är min kaffekopp? Sådana vardagssysslor är väldigt viktiga, säger Nils-Krister Persson.

Det här är information som ska skickas fram och tillbaka. Ser du några risker med det?

– Ja. Det är en jättestor sak som vi tänker på. Hur hanterar man det? Och vem äger den datan? Det är en del av forskningsprojektet att titta på det.

Vill göra elektroniken mindre

I Borås finns kunskapen om smarta textiler. Men inom EU-projekt forskas det även på andra delar i andra länder. Till exempel så arbetar forskare i Grekland med ett gränssnitt som kan känna igen föremål och ansikten i omgivningen. Och i Nederländerna så testar forskare prototyperna som tas fram.

– Utmaningarna är att göra elektroniken mindre. Och sedan ska vi naturligtvis hålla personerna som har dövblindhet i fokus, vad de vill ha och efterfrågar, säger Nils-Krister Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.