Forskare: Körsång ger dig duschar av lycka

Publicerad

Att sjunga i kör ger dig en känsla av samhörighet och fungerar som en stressbroms. Det menar professor Töres Theorell vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Det finns inte så mycket forskning gjord på just körsång menar Töres Theorell.

– Men det finns väldigt många undersökningar gjorda på hur du och din kropp fungerar och där finns det mycket du kan påverka med att sjunga i kör, säger professorn.

Gör nåt kul

Att göra något kul och ha något att se fram emot varje vecka är en sådan viktig faktor för välbefinnande, enligt Töres Theorell.

Det finns även en undersökning, som han varit med och genomfört, som visar att människor som sjunger en gång i veckan i jämförelse med att prata med varandra får större positiv effekt av sången.

I USA gjordes även en studie som visade att gamla människors hälsa blev bättre hos de som sjöng i kör.

Kan få oss att tänka om

Den fysiska andningen som används vid körsång, bukandningen skall, enligt Töres Theorell, aktivera vagusnerven som i sin tur fungerar som en stressbroms. Och musik generellt går snabbt in i känslohjärnan och kan överraska oss med starka upplevelser som kan få oss att tänka om i livet.

– Sådana upplevelser kan också ge oss små duschar av lyckohormoner, säger Töres Theorell.

Det låter väldigt fint det här. Finns det något negativt med körsång?

– Det är klart att det gör. Det är inte alltid kul i en kör. Om man har ont i halsen just den dagen eller tycker att personen bredvid sjunger alldeles för falskt. Men det kanske inte handlar om något som är direkt farligt för hälsan. Man kan ju byta kör också, säger Töres Theorell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.