”Tyvärr”, säger Björn Johnson om resultatet i studien. Här berättar han mer. Foto: TT/Håkan Röjder

Forskare om Öckerömetoden: ”Hittade tyvärr ingen effekt”

Publicerad

Öckerömetoden ska minska ungdomars drickande. Metoden har gått på export och används i flera västsvenska kommuner. Nu har forskare studerat metoden – och de har inte sett några effekter.

– Tyvärr, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet. 

Öckerömetodens mål är att minska drickandet genom att arbeta med föräldrar och stärka deras motstånd till ungdomars drickande. Det sker genom föräldramöten, årliga drogvaneundersökningar och nyhetsbrev.

”Viktigt att studera”

Professor Björn Johnson har tillsammans med sin kollega Robert Svensson, professor i kriminologi, undersökt Öckerömetoden i en vetenskaplig studie. 

– Öckerömetoden är en metod som spridits till en hel del kommuner och som visat lovande resultat. Därför tyckte vi att det var viktigt att studera vetenskapligt hur den här metoden fungerar.

Öckerömetoden infördes i de fyra skånska kommunerna Hörby, Osby, Skurup och Tomelilla. I studien jämfördes dessa kommuner med fyra andra kontrollkommuner där metoden inte införts.

I klippet ovan hör du vad forskarna kommit fram till i studien.

Ungdomar dricker mindre

Öckerömetoden utvecklades av socionomen och drogförebyggaren Håkan Fransson i början av milleniet. Mellan 2003 och 2008 halverades drickandet bland högstadieungdomar på Öckerö.

Professor Björn Johnson tror att de resultat som man sett på Öckerö kan ha andra förklaringar än just själva metoden.

– Drickande bland ungdomar generellt har minskat mycket i Sverige sedan millenieskiftet. Det kan vara att de resultat som visats med den här metoden delvis beror på den här allmänna minskningen av drickandet.

Det har nu gjorts en vetenskaplig studie av Öckerömetoden. Hur stora slutsatser kan man dra av en studie?

– En studie är klart mycket bättre än att inte ha någon studie alls. Men jag tycker inte att man kan vare sig avfärda en metod eller säga att en metod fungerar efter bara en studie.

Öckerö, Alingsås, Vårgårda, Vara, Essunga, Grästorp, Mölndal, Hörby, Osby, Skurup, Tomelilla, Mark, Strömstad, Styrsö, Timrå, Ånge, Svenljunga, Herrljunga, Ockelbo, Örnsköldsvik och Åland.

Källa: Öckerö kommun

Öckerömetoden infördes i fyra skånska kommuner. Forskarna jämförde resultatet med fyra kontrollkommuner där metoden inte infördes.

Genom anonyma enkäter till runt 3500 elever i årskurs 7 till 9 samlades årligen information om ungdomarnas alkoholvanor och föräldrarnas attityd till alkohol.

Bortfallet var mellan 10 till 12 procent varje år. Totalt fick forskarna in 12 486 svar.

Studien pågick mellan 2016 och 2019.

Forskarna fann inga bevis på att Öckerömetoden hade några effekter på ungdomarnas alkoholkonsumtion eller föräldrarnas attityder till ungdomars drickande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.