Väster om Måseskär ska fisk och skaldjur kontrolleras om de påverkats av dumpad senapsgas. Foto: SVT

Kemiska stridsmedel läcker ut i skärgården – nu kartläggs giftspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter andra världskriget sänktes fartyg med ammunition och kemiska stridsmedel i svenska vatten. 28 fartyg ligger på botten i Västerhavet och omkring 50 000 ton krigsmateriel sänktes i Östersjön.

Väster om ön Måseskär i Skagerrak finns ett område där de 28 fartygen fyllda med överbliven ammunition och kemiska stridsmedel sänktes under eller efter andra världskriget. Vraken ligger på drygt 200 meters djup.

Under sommaren ska Havs- och vattenmyndigheten (Hav) ta prover på fisk och skaldjur i delar av området för att kartlägga spridningen av kemiska stridsmedel, som senapsgas, i den marina miljön runt dumpningsområdet. Det är framför allt havskräfta och pirål som ska fiskas runt Måseskärsvraken. Men även räka kommer att undersökas. Studien är en av flera som gjorts genom åren.

Resternas spridning

Provtagningen ska också ge en bild av hur rester av kemiska stridsmedel sprider sig.

– Ett problem är att det pågår bottentrålning i området. Det river upp stora mängder sediment, det blir en sedimentplym efter bottentrålen, vilket medför att man sprider resterna av de kemiska stridsmedlen över mycket större områden. Och det är det vi vill titta på för att få en helhetsbild, säger Fredrik Lindgren.

Det finns mycket fisk i området eftersom vraken fungerar som artificiella rev där fisk och skaldjur trivs. Vraken är även populära platser för fritidsfiske och för yrkesfisket kan det röra sig om så mycket som 100 tråldrag om året.

– Om yrkesfisket medför att de farliga ämnena sprids över större områden kanske man ska titta på om man behöver begränsa bottentrålning i området, säger Fredrik Lindgren.

Fakta: Områden där krigsmaterial dumpats

1. Sydost om Gotland Djup: 110–120 m Lös ammunition, främst senapsgas i flygbomber, mindre mängder nysgaser och tårgaser

2. Runt och ost om Bornholm Djup 75–110 m Lös ammunition, främst senapsgas i flygbomber, mindre mängder nysgaser och tårgaser

2. Södra inloppet till Lilla Bält Djup: 20–30 m Sänkta pråmar med ammunition innehållande nervgaser och kvävande/lungskadande ämnen (till exempel fosgen)

4. Norska rännan sydost Arendal Djup: 700 m Sänkta fartyg med ammunition innehållande senapsgas och flera andra kemiska stridsmedel

5. Väst fyren Måseskär Djup: omkr. 220 m Sänkta fartyg med ammunition innehållande senapsgas och troligen andra kemiska stridsmedel

Källa: Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.