Klängmaneten är svår att upptäcka då den är genomskinlig och cirka två centimeter stor. Foto: Björn Källström

Forskaren vill ha allmänhetens hjälp med ovanliga giftmaneten

Uppdaterad
Publicerad

För att fortsätta undersöka den giftiga klängmanetens framfart ber nu forskare allmänheten att skicka in bilder och iakttagelser.

– Om vi får ännu en varm och torr sommar finns det stora möjligheter att den sprider sig, säger Björn Källström som är forskare på Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Sommaren 2018 rapporterade badgäster mellan Orust och Tjörn att de hade bränt sig på en konstig liten manet. Sen dess har forskare på Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium forskat om den lilla maneten som kallas klängmanet. Detta för att den klamrar sig fast i ålgräs som är ett slags sjögräs. Den blir runt 2,5 centimeter i diameter som störst och är svår att upptäcka.

Oklart hur den spridit sig

Innan upptäckten på västkusten förra året så var det 88 år sedan den sågs i Sverige.

– Det skulle mycket väl kunna vara så att de kommit in med båttrafik från andra platser i världen eller så har de spridit sig och värmen under förra sommaren har gjort att de blivit giftiga, säger Björn Källström som är forskare på Göteborgs marinbiologiska maboratorium.

Nu vill Björn och hans kollegor ha allmänhetens hjälp att rapportera nya fynd av klängmaneter i sommar, något som Bohusläningen var först med att rapportera om.

– Vi vill fortsätta att studera klängmaneternas utbredning i svenska vatten för att ännu bättre kunna förstå deras biologi och om möjligt kunna hjälpa människor att undvika att bränna sig på dem, säger Björn Källström som betonar att de inte är farliga men kan brännas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.