Omfattande forskning från Göteborgs Universitet kan påverka fotbollsträningen i framtiden. Foto: TT

Forskare: Fotbollsspelare borde träna annorlunda

Publicerad

Träningen för proffsfotbollsspelare kan komma att se annorlunda i framtiden. Det efter en omfattande studie som forskare från Göteborgs Universitet har gjort med spelare från Premier League som underlag.

Fotbollsmatcher på elitnivå har under de senaste tio åren blivit allt mer krävande för spelarna. Fler ruscher under matcherna gör att spelarna springer slut på sig själva och är i större behov av återhämtning än vad man tidigare trott. I de fall då tempot varierar kraftigt under matcher, ställs andra krav på en förändrad träning.

Det är de forskande idrottsfysiologerna vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap Dan Fransson och kollegan Magni Mohr som tillsammans med professor Peter Krusturp vid Syddansk Universitet i Odense som ligger bakom studien. Totalt har de gjort 1105 observationer av 473 spelare från 24 lag engelska Premier Leauge från 62 matcher som spelades mellan 2009 och 2011. Under matcherna har de med hjälp av ett multikamera system kunnat mäta löpningen hos spelarna.

Mer individanpassad träning

Resultatet visar att en spelare inte är återhämtad efter fem minuter efter en intensiv löpperiod under matchen, vilket påverkar spelarens förmåga att ställa om och prestera om det skulle vara nödvändigt. Matchkraven under de intensivaste perioderna skiljer sig dessutom åt mellan individuella spelare.

– I förlängningen innebär det att man måste ändra träningen inför en match, och även träna på att återhämta sig bättre under en match. Eftersom återhämtningen skiljer sig så mycket mellan spelarna, behöver delar av träningsveckorna bli mer individanpassade, säger Dan Fransson.

Förvånad över resultatet

Det unika i studien är att fokus har legat på minuterna efter en intensiv löpperiod och inte över en längre period.

– Just att flera spelare inte har återhämtat sig efter fem minuters vila var förvånande, säger Dan Fransson och fortsätter:

–  Jag hoppas att det i framtiden kan innebära att klubbar kan ha ett mer individanpassat tänk. Fotboll är en lagsport och majoriteten av träningarna bör vara i lagform, men delar av vissa träningar under veckan bör vara mer individanpassade så att spelarna kan prestera bättre under matcherna och hålla sig skadefria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.