Huset som vet vad du gör – dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Vid Chalmers färdigställs just nu Living lab – ett forskningsprojekt där man testar en ny typ av boende. I huset mäter tusentals sensorer det mesta som de boende har för sig.

Huset är uppbyggt av flyttbara moduler, så att man kan byta ut olika element och delar av huset. Forskare ska kunna mäta de boendes beteende genom 2.000 sensorer, hur ofta de öppnar fönster och kylskåpsdörrar till exempel.

Men forskningen rör också tekniska aspekter som solenergi, fasadmaterial, vatten- och elförbrukning. I ett rum kommer man också undersöka hur fjärrvärme kan återanvändas.

#BOSTADSÖKES

De boende kommer bo i egna lägenheter med egen toalett. Vissa har egna kök, medan andra får dela kök. På entréplanet kommer det finnas tvättstuga där man också kan mingla med andra och ta en kaffe.

Drygt 100 i kö för att få flytta in

Arkitektstudenten Peter Nilsson hoppas få flytta in i det nya huset, och därmed bli en del av forskningsprojektet.

– Man borde titta mer på hur man kan hitta en bra mix på privat och blandat även på andra ställen. Idag verkar det som många bor själva, men jag tror man tjänar på att bo ihop, säger han.

Han går runt i de blivande lägenheterna, som har liten yta, men stor volym genom tre meters takhöjd. Lägenheternas yta mäts i kubik, inte kvadrat.

Peter tittar in på den lilla toaletten.

– Det är ganska trångt. Men man kan ju ha tidningen här, säger han och pekar på handfatskanten.

Hittills har drygt hundra personer ansökt om en lägenhet. Den sista mars avgörs vilka som får flytta in, och inflyttningen sker i början av juni. Det blir mest studenter, men också gästforskare och andra från HSB:s bostadskö.

Hur hjälper det här projektet boende i den vanliga, kommunala kön?

– Dels får ju 29 studenter möjlighet att bo här, dels hoppas vi kunna använda det här sättet att bygga med moduler i andra sammanhang, och därmed få fram bostäder lite snabbare, säger Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg

För nya idéer

Tanken är att projektet ska leda till att det går att sätta upp sådana här modulbostäder på tomter som idag står tomma i väntan på permanent bygglov.

– Vi vet att det tar lång tid att få fram detaljplaner till bostäder, kanske 10-15 år och då kan vi placera de här modulbostäderna under tiden och därmed får man upp en volym på ett annat sätt än vad man kanske får idag.

– Jag är ju arkitektstudent och det här verkar ju stå för att testa nya idéer och se vad som funkar. Det kan ju hjälpa oss som arkitekter att få fram lösningar i framtiden, säger Peter Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet