Frid von Brömsen Eriksson, Christine Johansson och Linda Molin är några av de föräldrar som engagerat sig. Foto: SVT

Förskola utan dagsljus?

Uppdaterad
Publicerad

Två timmar ljus om dagen – om det är sol. Det är vad som väntar barnen på nattförskolan i Vänersborg om flytten blir av, enligt föräldrarna.

– Att lämna barn på förskola ska ju vara att lämna dem till tryggheten. Om jag inte känner mig trygg där jag lämnar mitt barn kommer det ju inte att finnas någon trygghet, varken för mig eller barnet.

Frida von Brömsen Eriksson står intill den byggnad i området Vänerparken dit Vänersborgs kommuns nattförskola är tänkt att flytta. För att nå entrén måste du gå nedför en trappa, ett lokal i suterrängplan eller källarvåning, beroende på vem du frågar.

Sedan ett år tillbaka har en grupp föräldrar engagerat sig för att kommunen ska ändra sina planer eller på ett tydligt sätt visa hur de har tänkt möta de brister som föräldrarna lyft fram.

Mörka och instängda

Främst handlar det om dagsljuset. Lokalerna användes tidigare av mödravården, men upplevdes då som mörka och instängda. Trots att de finns fönster menar föräldrarna att solljuset inte når in mer än ett par timmar om dagen. Man ifrågasätter också brandsäkerheten och att möjligheterna till lek utomhus kan komma att behöva schemaläggas.

– Barnen är ju här både natt och dag. Det finns barn som kanske aldrig kommer kunna vara med ute eftersom de inte befinner sig på förskolan under den tiden när utevistelsen är, säger Frida von Brömsen Eriksson

Ska ljusas upp

Från kommunens sida håller man fast vid att lokalerna är lämpliga. En del i det är att de ligger nära den förskolan som redan finns i Vänerparken, där ser man samordningsvinster som också ska underlätta för föräldrar.

– Men vi kommer inte att flytta dit om lokalen inte kan uppfylla alla de krav som ställs från myndigheter och annat, säger Boel Jansson, förskolechef i Vänersborgs kommun.

Men som du ser det finns det ingen risk att det blir för mörkt?

– Det är vår bedömning att det inte blir. Lokalerna ska ljusas upp och ytskikt ska renoveras, om det är så att vi ska vara där, säger hon.

Bättre alternativ

Parallellt med att ”källarvåningen” utreds har också ett nytt alternativ seglat upp. Andra, större, lokaler i en intilliggande byggnad, där BUP idag har sin verksamhet, kommer att bli lediga till sommaren. Under de närmaste veckorna kommer kommunen att ta ställning till om det är ett bättre alternativ. Föräldrarna är helt överens om att det skulle vara så.

– Den är överlag mycket bättre planerad än en källarlokal, säger Frida von Brömsen Eriksson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer