På måndagsmorgonen backade förskoleförvaltningen från sitt beslut att sluta servera vegansk mat i de kommunala förskolorna. Foto: TT/SVT

Förskoleförvaltningen backar – fortsätter servera veganskt

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen meddelade förskoleförvaltningen att man backar från sitt tidigare beslut att sluta servera vegansk mat i Göteborgs kommunala förskolor. Först sköts de nya rutinerna upp från april till augusti, men nu rivs beslutet alltså upp.

I ett mailutskick till föräldrarna i Göteborgs kommunala förskolor meddelade förskoleförvaltningen på måndagsmorgonen att man backar från beslutet att sluta servera vegansk kost i de kommunala förskolorna.

– Efter diskussioner med förskolenämndens ordförande i slutet på förra veckan bestämde vi först att skjuta upp beslutet till augusti, men imorse kom direktiv från ordföranden att vi kommer att revidera de nya rutinerna om specialkost, säger Hans Wettby, utbildningschef på förskoleförvaltningen Väster.

Pappan Erik: ”Självklart glad”

Erik Wikström, vars son Vildias aldrig har ätit kött- eller mejeriprodukter, har tidigare berättat om oron inför att beslutet skulle verkställas. En oro som dämpats av måndagens besked.

– Jag är självklart glad, det känns lugnande. Det kändes som att det första beslutet var ett steg i fel riktning, men nu är vi som stad på rätt väg igen, säger han.

Ett tjänstemannabeslut ska bli politiskt beslut

Beslutet om de nya rutinerna om vegankost var aldrig uppe i förskolenämnden innan det fattades. Men nu är det Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden, som avgjort att frågan behöver utredas vidare.

– Vi har haft en kunskapslucka i den här frågan och nu vill vi ta ett helhetsgrepp och utreda vidare så att alla förskolor har den kunskap som krävs, säger Hakan Önal (M), förskolenämndens ordförande.

Kan fortfarande inte garantera fullständigt näringsinnehåll

I mailet, som SVT tagit del av, framgår också tydligt att förvaltningen inte kommer att garantera att vegankosten som erbjuds uppfyller ett fullständigt näringsinnehåll för små barn.

– Vårdnadshavare är de som ansvarar för att komplettera maten med kosttillägg och därigenom säkerställa ett tillräckligt näringsintag, skriver Eva Jakobsson, förvaltningens strategiska chefskoordinator i mailet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer