Förskolegården kan bli en riktig fälla under varma sommardagar. Foto: TT

Forskare varnar: Därför är skolgården en värmefälla för barnen

Uppdaterad
Publicerad

Förskolegården kan bli en riktig fälla under varma sommardagar. En ny studie från Göteborgs universitet visar att merparten av Göteborgs förskolegårdar saknar tillräcklig skugga, vilket radikalt begränsar barnens lekyta.

— Vi har fokus på detta, och planerar att beskugga med hjälp av mer växtlighet, säger Freja Elmsjö på Lokalförvaltningen.

Nu ska Göteborgs universitet förse barn med gps för att kartlägga frågan ytterligare.

Efter den extremt varma och soliga sommaren 2018 startade ett forskningsprojekt på Göteborgs universitet för att studera hur värme påverkar förskolebarn i deras utemiljö. 438 utegårdar på förskolor i Göteborg har undersökts. Merparten av dem visade sig sakna tillräckligt med skugga.

Fredrik Lindberg, forskare vid Institutionen för geovetenskaper Foto: Göteborgs universitet

— Det finns förskolor som praktiskt taget inte har någon skugga alls, säger Fredrik Lindberg, forskare vid GU.

Så hur löser förskolepersonalen detta?

— Någon sa att de tar barnen till en skog i närheten, andra använder parasoll eller liknande. Eller så hålls barnen inne.

Åtgärder på gång

Resultaten från studien förvånar inte Freja Elmsjö, som arbetar med frågan på Lokalförvaltningen. Förvaltningen har själva gjort en inventering som visar på samma brister. Nu har pengar skjutits till och med start nästa år kommer över 200 utegårdar beskuggas med hjälp av träd och växtbeklädda pergolor.

— Växter är lösningen på en rad olika brister på gårdarna. Mer växtlighet innebär dessutom att barnen får en koppling till naturen, vilket är bra ur ett pedagogiskt perspektiv, säger Freja Elmsjö.

Varför görs detta arbete först nu?

— Reglerna har skärpts kring barns utemiljöer. Man har fått upp ögonen för den farliga strålningen och den farliga värmen på gårdarna, säger Freja Elmsjö.

Förskolebarn specialstuderas

På Göteborgs universitet inleds nu del två i det aktuella forskningsprojektet – där man ska utreda hur förskolebarnen faktiskt har det när solen gassar. Barn på två förskolor med olika typer av utegårdar ska specialstuderas. Rent konkret innebär det att de barn som är 5 och 6 år gamla kommer att förses med gps – samt en pulsmätare.

— På så sätt kan vi se hur de rör sig, och även undersöka om de utsätts för värmestress rent fysiologiskt, säger Fredrik Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.