Förskollärare och barnskötare förbjuds att bära t-shirten. Bilderna är från ett annat tillfälle. Foto: TT/Arkiv

Förskollärare förbjuds att bära tröjor från ”förskoleupproret”

Uppdaterad
Publicerad

Förskollärare och barnskötare tillåts inte att bära tröjor med texten ”förskoleupproret #pressatläge” – med anledning att det är förbjudet att driva politisk opinion på arbetstid. Samtidigt överväger facket att göra en JO-anmälan.

– Ett uselt beslut, säger Alexander Köhn, ordförande vid Lärarförbundets avdelning i Partille.

Det är i ett debattinlägg på tidningen Etcetera som flera debattörer från förskoleupproret #pressatläge beskriver hur förskollärare och barnskötare förbjuds att bära tröjor med budskapet att säga ifrån och bryta tystnadskulturen.

Det är vår rättighet och vår förbannade skyldighet som profession att, framför allt gentemot barnen, men absolut gentemot oss själva, säga ifrån. Vi har nu slagit på stora trumman och ringer i alla klockor. #Pressatläge vittnar om ett totalt systemfel och reaktionen låter uppenbarligen inte vänta på sig!”, står det i inlägget.

Enligt Alexander Köhn, ordförande vid Lärarförbundets avdelning Partille, har tjänstemännen i kommunen fattat beslut om att inte tillåta att bära tröjor med trycket.

– Från att det har varit en sakfråga, så har det mer blivit en yttrandefrihetsfråga. Vi tycker naturligtvis att det är kontraproduktivt. Att vi, i svensk historias största lärarbrist, inte tillåter den typen av opinionsbildning och ska locka nya lärare till yrket.

Han berättar att man i Göteborgs stad har gått ut med en rekommendation från personalavdelningen att säga nej till att bära tröjor.

– Vi överväger att göra en JO-anmälan, för vi kan inte se att det är förenligt att med någon typ av lagstiftning eller avtal att kunna förbjuda vissa kläder. Ska man värdera varenda tröja? Vi tycker det här är ett uselt beslut, säger Alexander Köhn.

”Inte en yttrandefrihetsfråga”

HR-chefen Mats Nilsson berättar att just Lärarförbundet i Partille kommun har varit väldigt aktiva under förskoleupproret #pressatläge.

– Jag har inga bekymmer att man ställer sig bakom förskoleupproret. Men vi ska inte driva politisk opinion på arbetstid och det blir en politisk fråga när man vill påverka politiker. Det här är inte en yttrandefrihetsfråga, säger han.

De säger att de kommer att fortsätta bära tröjorna på arbetstid tills de får arbetskläder för inom- och utomhusaktivitet. Hur ser du på det?

– Om någon väljer att gå emot det här förbudet så hanterar vi det ärendet som misskötsamhet då det strider mot de regler vi har på arbetsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.