Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förskolechefen Jessica Kjellén vill att föräldrarna ska samarbeta med dem för att förhindra smittspridning av kräksjuka. Foto: SVT

Kritiken mot föräldrarna – efter månader av magsjuka på förskolan

Uppdaterad
Publicerad
På flera håll i länet har magsjuka de senaste månaderna slagit ut nästan hela förskoleavdelningar. Det här förklaras delvis av att föräldrar låter barnen återvända för tidigt till förskolorna, menar förskolepersonal.

Magsjukan har på sina håll klamrat sig fast på förskolor under långa perioder. Såväl barn som syskon, föräldrar och pedagoger har tvingas att stanna hemma.

– Det viktiga är att vi verkligen kan samarbeta med vårdnadshavarna och att de håller sina barn hemma 48 timmar, säger Jessica Kjellén, chef för ett flertal förskolor i Borås, och fortsätter:

– De måste hålla barnen hemma det där lilla extra. Det är först då vi kan bli av med det ordentligt.

Rekommendationen är att låta ett barn som verkar friskt stanna hemma ytterligare 48 timmar innan det återvänder till förskolan.

– Det finns föräldrar som blir upprörda när pedagogerna säger till. Det handlar absolut inte om att pedagogerna inte vill ha barnen här, de vill att barnen ska vara här, men att de ska vara friska och kunna delta i verksamheten fullt ut.

48-timmarsregeln följs inte

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med ett tiotal förskolor runt om i länet. Flera av dem har haft en ovanligt hård och lång magsjukesäsong. I Borås har viruset på vissa förskolor hängt sig kvar i månader, trots ihärdiga försök att sanera.

– Det har varit en väldigt tung period, lång och intensiv som vi egentligen inte känner igen sedan tidigare. När vi har trott att det ändå är över så har magsjukan kommit tillbaka igen, säger Pernilla Bjerkesjö, chef för förskoleförvaltningen i Borås.

Nästan alla förskolor SVT pratat med säger att de har vissa eller stora problem med föräldrar som lämnar tillbaka sina barn för tidigt. Alla tillfrågade förskolor hoppas på förändring.

– Det är ett problem eftersom vi får tillbaka maginfluensan hela tiden. Jag tror inte någon gör det med flit, men det har varit svårt i år, säger Pernilla Bjerkesjö.

Experten till föräldrar: ”Chansa inte”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson: ”Föräldrarna har ett stort ansvar”. Foto: SVT

Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska i förskolan för Västra Götalandsregionen i Göteborg, bekräftar den bilden.

– Föräldrar har ett stort ansvar att inte chansa och att inte lämna barnen för tidigt på förskolan, säger hon.

Hon menar dock att förskolan har ett minst lika stort ansvar – för hygienen och för att ge information till föräldrarna.

– Vi vet att många aldrig har fått en utbildning i grundläggande hygien. Det är klart att jag misstänker och tror att det finns att jobba med, att det finns vissa brister. Finns det inte en grundläggande utbildning kan man inte förutsätta att hygienen är riktigt på plats på förskolan.

SVT rapporterade · Hur gör du för att undvika att sprida kräksjukevirus?

Tack för alla era kommentarer i dag! Det är sannerligen ett ämne som väcker engagemang. Nu stänger vi kommentarsfältet för i dag. Glöm inte att ni kan tipsa oss om nyheter på vast@svt.se.
06.39
På vår förskola är regeln 72 timmar efter sista kräkning. Verkar fungera mycket bra.
07.04
Det här borde vara ett större drev! Vaccination mot kräksjukan går ju inte ännu, men med tips om god hygien och att inte enkelt smitta sig själv genom att peta händerna i sitt ansikte kommer man långt. - En viktig relaterad fråga är om barn ej vaccinerade mot tex mässlingen bör portas från förskolor & skolor (som flera länder nu gör)?
07.17
Jag tvättar händerna ofta och jag ser till att hosta och nysa på ett lämpligt sätt som exempelvis armvecket. Så enkelt, men ändå effektivt.

Att hosta och nysa i händerna eller rakt ut är att be om onödig smittospridning.
07.20
Två ganska märkliga påståenden bland kommentarerna.

48 h inkubationstid gäller vid magsjuka. Varför tvinga föräldrarna att stanna hemma med sina barn ytterligare en dag. Från förskolans håll måste vi kunna ha saklig grund för våra ställningstaganden.

Absolut att det medför en risk att inte vara vaccinerad, men det finns skolplikt i Sverige samt krav på att det ska finnas förskoleplats inom skälig tid för den som begär detta. Här behöver riskerna vägas mot konsekvenserna för det enskilda barnet som antagligen inte själv medverkat i beslut om att inte bli vaccinerad.
07.27
Tvätta händerna med tvål och vatten noga. Tjatat på mina barn om detta i sjukdomstider. 48h hemma efter sista kräkning eller diarrén. Obs!
Förstår mig inte på att Lärare får gå till jobbet när deras barn har kräksjuka.
Man borde isolera problemen hårdare!
07.51
Tvätta händerna - mot virus?
07.51
När mina barn var små var det stora problem med kräksjuka så det var risk för att behöva stänga avdelningen. Men då ombads vårdnadshavare hålla regeln 72 timmar och det hjälpte! Jag tror många lämnar barnen för tidigt. Jag vet också att en del spyr ena dagen och går till jobbet nästa! Ja, man hostar o nyser rakt ut! Vi behöver visa mer hänsyn för andras hälsa! Det gagnar oss alla!

08.20
Att respektera 72 timmar är det enda som funkar. Det ska du räkna efter att du slutat kräkas eller ha diarré. Inte efter att du kräkts första gången.
Kommentar till Erik: 48 h inkubationstid betyder att det är den tid från smittotillfälle till när du blir sjuk. Och efter du inte längre har symptom smittar du längre än du tror.
08.25
Hade upp detta med mina barns pedagoger då mina barn kräktes efter 1-2 dagar där. Vilket resulterades i att båda barnen fick vara hemma i minst 48 timmar. Då barnen bara går 3 dagar i veckan så blev det att vara hemma resten av veckan för båda. förutom att kräka ner allt och smitta vårt spädbarn hemma blir det nästan som en inskolning varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer