Foto: svt

Förslag: Flyktingar ska inte få bo var som helst

Uppdaterad
Publicerad

EBO-lagen, att man som asylsökande kan bosätta sig var man vill, bidrar både till handeln med svarta hyreskontrakt i Göteborg och till en försvårad integration. Det menar Boverkets expert, som vill att lagen rivs upp i Göteborg.
– I Göteborg har den EBO-drivna inflyttningen skapat ett stort segregationsproblem, säger Micael Nilsson, Boverkets expert på svarthandel.

I Sverige har asylsökande rätt att söka bostad var man vill och samtidigt behålla sin dagersättning. Men Boverkets expert menar att EBO, Lagen om eget boende, sätter allt för stor press på vissa områden, som miljonprogrammen i Biskopsgården och Hjällbo.

Att så många asylsökande söker sig till samma områden har flera nackdelar, menar Boverket. Deras kartläggning över var i Sverige asylsökande personer är skrivna visar att det ibland bor så många som fem vuxna per rum i miljonprogrammets lägenheter, och då är inte barnen inräknade.

Gynnar svarta bostadsmarknaden

Micael Nilsson menar att trångboddheten försvårar möjligheten till ett normalt liv, och desperationen efter att hitta en egen lägenhet gynnar handeln med svarta hyreskontrakt.

På SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, tycker man också att EBO och trångboddheten leder till problem.

– En del vill inte bo på asylboende, de har rätt till EBO, och då kan man vara hänvisad till en olovlig andrahandsuthyrning eller en svartmarknad för hyreskontrakt, säger Charlotta Lundström, pressperson på SABO.

Liberalerna försvarar lagen

Men det är inte alla som vill avskaffa lagen. För Liberalerna i Göteborg är det en viktig princip att man ska kunna ordna sitt eget boende och till exempel flytta in hos en släkting.

Handeln med svarta hyreskontrakt är ett stort problem som måste hanteras, menar Liberalerna, men inte genom att avskaffa EBO.

– I grund och botten handlar den här frågan om att vi har alldeles för få bostäder i Göteborg, säger Pär Gustafsson, vice ordförande för Liberalerna kommunen.

– Om vi avskaffar EBO-lagstiftningen skulle vi i så fall behöva få till väldigt många fler temporära bostäder, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet