• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Så här vill Ruben Östlund att Gustav Adolfs torg i Göteborg ska se ut. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förslag om att flytta Kopparmärra väcker starka känslor

Publicerad

Göteborgarnas kärlek till kopparhästen på Kungsportsplatsen kan inte underskattas. Ruben Östlunds förslag om att flytta och ersätta den med en ruta faller får nu skarp kritik. Åtminstone av SVT Nyheter Västs följare i sociala medier.
– Otroligt dum idé!, är en av kommentarerna.

Flytta Kopparmärra till Gustav Adolfs torg och använd statyns nuvarande position på Kungsportsplatsen till en ruta för respekt och omsorg. Den idén berättade den prisade filmregissören Ruben Östlund om för SVT Nyheter Väst för tre veckor sedan.

Igår, torsdag, gick han ett steg längre och lämnade in en bygglovsansökan för att genomföra förändringen.

LÄS MER: Ruben Östlund vill flytta Kopparmärra

– Nu har vi lämnat in en bygglovsansökan och vi har uppbackning från personer som sitter på viktiga positioner inom Göteborgs kommun, så jag tror att det är väldigt realistiskt, säger Ruben Östlund regissör.

Starka känslor

Men det fanns personer som misstänkte att frågan kan väcka starka känslor.

– Det finns många som kommer att tycka att det är en dålig ide, det är jag ganska övertygad om, sa Ulf Kamne (MP) kommunalråd Göteborg.

I den profetian har han fått rätt.

”Stop! Sluta! Lägg av!”

I sociala medier har frågan blivit het bland SVT Nyheter Västs följare. Och de flesta verka ha njugg inställning till förslaget. Här är ett axplock av kommentarerna:

”Otroligt dum idé! Han kan få ha sin ruta någonstans där det finns plats för den, tex på Gustaf Adolfs torg. Tänk att ens komma på tanken att han ska ha rutan exakt där Koppamärra står.”

”Men lägg pengar på att flytta en staty mot kostnaden att måla en snällruta. Suck vart är Göteborg på väg mot”

LÄS MER: Här förklar Östlund idén med rutan

”Rubens Kub” kan placeras annorstädes”

”Kopparmärra ska stå där den står!!!”

Pilla inte på vår Kopparmärra! Det är en mötesplats. Ingen vill väl mötas på Gustav A torg.

”Stop! Sluta! Lägg av!”

”Var inte så rädda för nytänkande”

Men det finns faktiskt också enstaka personer som verkar välkomna idén.

”Kul idé! Alltså varför inte? Saker och ting förändras över tid, det är inget att vara rädd för. Det kan ju bli bättre så här. Var inte så rädda för nytänkande, det är uppfriskande!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

The square

Mer i ämnet