Mikael Fellenius, vd på Film i Väst, är bekymrad över att Göteborg vill stoppa stödet till filmbolaget. Foto: SVT/TT

Förslaget: Film i Väst förlorar 4,5 miljoner i stöd

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnämndens sparkrav i Göteborg slår även hårt mot filmproduktionen i Väst. Nu föreslås att stödet på 4,5 miljoner kronor till filmproduktion för Film i Väst stoppas.
– Det är beklagligt, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst.

Det av regionen ägda bolaget Film i Väst har genom åren varit med och producerat flera kända filmer och serier – bland annat Fucking Åmål, Vår tid är nu, och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Nu riskerar de att få 4,5 miljoner kronor mindre i stöd av Göteborgs kommun nästa år. Att sparförslaget var på gång har Film i Väst vetat om länge.

– Det är besvärande att Göteborg inte förstår att det är Film i Väst som som möjliggör den största delen av filmproduktion i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Att man inte vill vara med och finansiera mer är beklagligt, säger Mikael Fellenius.

Färre produktioner

Totalt har Film i Väst hittills årligen fått 100 miljoner kronor i stöd, varav 92,5 av regionen, och resterande av Trollhättan, Vänersborg och Göteborgs kommun. Nu riskerar de alltså att förlora 4,5 miljoner kronor av stödet. Mikael Fellenius förklarar att bortfallet från Göteborg inte betyder jättemycket för bolaget.

– Vi har en relativt stor budget, men det blir ju mindre pengar till produktion, framhåller Mikael Fellenius.

Kan det innebära att ni någon gång får stå tillbaka och inte kan genomföra en produktion?

– Jo, någon produktion förre blir det. Men det här handlar mer om en principfråga om att samverka.

Vad innebär det att vi får mindre kultur?

– Jo, det är ju tråkigt. Men så blir resultatet av detta.

Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden i Göteborg, framhåller att hon och allianskollegorna inte har tagit ställning till kulturförvaltningens förslag om att stoppa stödet till Film i Väst. Men samtidigt är hon positiv till förslaget.

– Vi behöver prioritera i vår budget. Någonstans ifrån måste pengarna tas. Vi kan inte satsa hur mycket som helst på film, säger hon.

Vd:n för Fillm i Väst menar att det här innebär färre filmproduktioner. Vad tänker du om det?

– Jag är inte säker på att det blir så mycket färre filmproduktioner. Vi satsar redan mycket på film, bland annat på Gothenburg Film Studios, förklarar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer