Flera verksamheter kan tvingas stänga ner för att hålla Alliansens budget för 2020. Foto: SVT/TT

Omfattande nedläggningar hotar kulturen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Budgetförslaget inför kulturnämndens möte på måndag visar på kraftiga nedskärningar inom kulturen i Göteborg. Bibliotek, Kulturnatta, Sommarunderhållningen, kultursommarjobben och Skolbio är några av kulturaktörerna som hotas av nedläggning.

Kulturnämnden behöver göra besparingar på cirka 30 miljoner för att hålla Alliansens budget 2020. Flera verksamheter kan därför tvingas stänga ner.

Bland annat hotas sex bibliotek i Göteborg av nedläggning. Det handlar om Stadsbiblioteket 300 m2, Älvstranden, Styrsö och Donsö, Trulsegårdens, Hjällbo och Kärra bibliotek.

– Det kom som en chock. Biblioteket är en trygg plats för många barn och unga i Hjällbo. Och ett socialt rum för människor att komma till och vara på, inte bara att låna böcker utan även låna dator, kopiera och studera, säger Lotta Hellman, bibliotekarie på Hjällbo bilbliotek.

”Orolig och ledsen”

Flera tjänster försvinner om biblioteken tvingas stänga ner. Men det är inte det som oroar Lotta Hellman mest.

– Vi kommer kunna hitta jobb på andra bibliotek inom Göteborg. Jag är orolig och ledsen för Hjällboborna. Jag hoppas att politikerna förstår hur viktigt biblioteket är. Det gör ont i hjärtat, säger hon.

Förvaltningen konstaterar i sitt förslag: ”Att lägga ner de föreslagna biblioteken påverkar barn- och unga negativt”. De skriver bland annat att det kan påverka läsning, lärande, utveckling och allmänbildning negativt.

Flera nedläggningar

Kulturförvaltningen konstaterar i förslaget till nämndens budget att nedskärningarna ”kommer få negativa effekter på verksamheten”. Både för medborgarnas tillgång till kultur och för personal och chefers arbetsmiljö.

Även Kulturnatta, kultursommarjobben, Skolbio, Speldags, Sommarunderhållningen, Urban konst, film- och danssatsningen kan tvingas lägga ner, och att dra in utvecklingsstödet till kulturskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer