Foto: TT/SVT

Förslaget: Höjd skatt i Trollhättan – för att undvika nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill höja skatten i Trollhättan med 80 öre per hundralapp.

– Det betyder att vi inte behöver fortsätta skära ner i välfärden, säger Paul Åkerlund (S) kommunstyrelsens ordförande.

Under onsdagen presenterade den styrande majoriteten i Trollhättan budgeten för 2020. Förslaget är att höja skatten med 80 öre per hundralapp.

– Det blir ungefär 200-250 kronor mer i månaden för en Trollhättebo som tjänar 25 till 30 000 kronor i månaden, säger Paul Åkerlund (S).

De beslutande sparpaketen ligger fast men det blir inga ytterligare besparingar.

– Det betryder att vi inte behöver fortsätta skära i välfärden, säger han.

S: Vill inte säga upp folk

Hur motiverar ni skattehöjningen?

– Det har varit väldiga bekymmer att få ekonomin att gå ihop, där socialtjänst, utbildning och vård har blivit hårt drabbade. Vi har haft två omgångar med sparpaket och därför gjorde vi det här valet att höja skatten annars hade vi behövt säga upp folk, säger Paul Åkerlund.

100 miljoner mer

Skattehöjningen kommer ge ungefär 100 miljoner extra. Men alla pengar ska inte användas på en gång menar Paul Åkerlund.

– Man kan inte höja skatten hela tiden. Nu har vi tagit höjd för 2021, som ser ut att bli jättetufft. Så vi har intagit beredskapen för kommande år, säger han.

Oppositionen kritisk

Moderaternas oppositionsråd Peter Eriksson är kritisk till en skattehöjning.

– Det är helt förkastligt. Vi har strukturella problem som man måste ta tag i, annars blir det som en trasig hink som man bara fyller. Vi har en hög arbetslöshet, högt försörjningsstöd och en bostadssegregation, det löser man inte bara genom att höja skatten, säger Peter Eriksson (M).

Peter Eriksson tycker inte det är motiverat att höja skatten för att det ska sparas till sämre ekonomiska tider.

– Det är tämligen oseriöst, att höja skatten för att spara undan. Vi tycker att man ska konkurrenssätta fler verksamheter för bättre kvalitet och konstnadsmedvetenhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.