Foto: Hans Lindquist

Först delfiner och nu valar

Uppdaterad
Publicerad

En hel flock av grindvalar med ungar i havet utanför Bohuslän.

När nöjesfiskaren Hans Lindquist med kompisen Richard Waje i måndags var ute på djuphavsfiske 25 sjömil väst om Smögen dök plötsligt en hel flock grindvalar upp och simmade förbi båten.

– Det var helt magiskt. Det var helt stilla i havet när det först dök upp en grindval bara fem till tio meter från båten. Snabbt såg vi att det inte bara var en val, utan en hel flock på runt 20-30 individer och dessutom kalvar. Det riktigt kokade runt båten, säger Hans Lindquist.

De tre vännerna har tidigare sett någon enstaka val, men aldrig har de sett en så stor flock.

– Först skrek vi till och sen blev vi helt tysta och insåg att detta var ett helt magiskt ögonblick och tänkte att det här händer inte, säger Hans Lindquist.

Helt sensationellt

Och när Västnytt berättar för Anders Nilsson som är biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg utbrister han:

– Jag har aldrig tidigare hört talas om något liknande, det är helt sensationellt! Jag hade velat vara där!, säger Anders Nilsson, biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg.

När Anders Nilsson sen också får se filmen så bekräftar han att det verkligen är grindvalar man ser.

– Det är helt klart grindvalar, det är enormt fräckt, säger Anders Nilsson.

För Hans Lindquist och hans vänner blev det en sensationell båttur på flera sätt. En av dem hoppade i ren eufori över bord med sin vattentåliga kamera för att fota valarna i vattnet.

– Han bara tog sin kamera och hoppade i, men kom upp lika fort igen rejält skärrad då han insett att det kanske inte var det bästa att bada med ett 30-tal grindvalar som dessutom hade kalvar, säger Hans Lindquist.

Flera rapporter

Det har kommit flera rapporter om ovanliga vattengäster under de senaste dagarna. Igår dök ett flertal Sadeldelfiner upp i Fjällbacka och bjöd under två timmar på en riktig show och i måndags dök alltså en hel flock med grindvalar upp utanför Smögen.

– Jag kan bara spekulera i hur det kommer sig att de dyker upp här just nu. Det kan vara den höga vattentemperaturen, att de följer maten eller att de helt enkelt har navigerat fel, säger Anders Nilsson, biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Hans Lindquist som började sin fisketur med att fiska makrill för att sen gå över till mer djuphavsfiske av lubb och sej säger att både han och resten av sällskapet i båten blev förvånade över hur ofantligt mycket makrill de drog upp.

– Jag vet ju inte om det har med valarna att göra men vi blev alla förvånade över mängden, säger Hans Lindquist.

Vad valarna är nu och vart de är på väg finns det enligt Anders Nilsson ingen som helst logik i.

– Rätt var det är så bestämmer de sig för att dra vidare och då gör de det. Men jag skulle tippa på att de beger sig ut till havs igen, säger Anders Nilsson.

Se det fantastiska klippet ovan!

Grindvalar (Globicephalinae), även kallade pilotvalar, är en underfamilj i familjen delfiner. 

Vikt 1300-3500 kg

Längd 4,5 – 8 meter

Livslängd 45-60 år

Äter bläckfisk och fisk, kan dyka djupt.

Grindvalen lever i tempererade delar av Nordatlanten, i Medelhavet, i Nordsjön samt i alla hav på södra halvklotet.

Kalvarna väger 75-100 kg och är 1,6-2 meter långa.

Källa NE/alltomdelfiner.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer