Långt ifrån tidigare rekordpriser – när årets första hummer klubbades vid Göteborgs fiskauktion under tisdagen nådde behövde köparen Magnus Gustafsson inte slanta upp mer än 7 000 kronor. Foto: Thomas Johansson/TT

Prisras när första hummern såldes: ”Kanske speglar samhällsoron”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen, ett dygn efter hummerpremiären, såldes den första hummern på Göteborgs fiskeauktion. Traditionen bjuder att denna ska gå dyrt, riktigt dyrt. Rekordpriset hittills är 102 000 kronor. Men årets första hummer såldes för ”bara” 7 000 kronor.

Priserna på årets första hummer har för all del varierat starkt under årens lopp. 102 000 kronor var det för tio år sedan, 34 000 kronor för två år sedan, sedan upp till 77 000 kronor förra året för att i dag sluta på ”endast” 7 000 kronor.

– Det kanske speglar samhällsoron i övrigt, säger köparen och grossisten Magnus Gustavsson till Göteborgs-Posten.

Den första hummern är något speciellt, tycker han:

– Det är en tradition och vi har jobbat väldigt hårt i vårt kluster för att höja vår svenska hummer, som vi tycker är den bästa i världen.

En stor del av pengarna brukar gå till välgörenhet.

I klippet nedan hänger du med Svenne och Jan på hummerpremiär .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med bröderna Svenne och Jan på premiären av hummerfisket. De har fiskat tillsammans i 40 år. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer