Jennie Lundin menar att den obemannade butiken väckt ett nytt liv i Grimsås. Foto: SVT/TT

Grimsås har fått tillbaka sin mataffär – men utan personal

Publicerad

I tio års tid har Grimsåsborna behövt köra över en mil till sin närmsta mataffär. Idag kan de låsa upp den nya närbutiken med ett knapptryck i mobiltelefonen.

– Det har varit väldigt hög respons, säger Jennie Lundin, boende i Grimsås och aktiv i samhällsföreningen.

I Tranemo kommun, precis intill den småländska gränsen, ligger den lilla orten på G: Grimsås. Där har butik efter butik stängt ned de senaste åren.

– Servicen har minskat, vilket såklart är tråkigt, säger Jennie Lundin, boende i Grimsås och aktiv i ortens samhällsförening.

Coronaviruset i Västsverige

Men i mars i år vände trenden. Precis bredvid bensinmacken har en helt obemannad butik slagit upp dörrarna, där invånarna kan handla dygnet runt. Genom en app i mobilen låser Jennie upp den lilla butiken, scannar de varor hon vill ha, och betalar.

– Det är väldigt smidigt och gör Grimsås mycket mer attraktivt. Det har blivit en ny mötesplats för många i samhället, vilket är jättepositivt.

Inte oroliga för stölder

En instinktiv tanke är att avsaknaden av kassapersonal dock kan leda till en ökning av snatteri och stölder. Men det tror inte Jennie Lundin kommer att hända.

– I appen har man verifierat sig med personnummer, dessutom finns det kameror som filmar så man har bra koll på vem som är inne i butiken. Vi hoppas att alla värnar om butiken så vi får behålla den, säger hon.

Idrottsföreningen levererar hem i coronatider

Det finns också barriärer för de äldre i samhället som velat nyttja den nyöppnade affären. Dels har inte alla en telefon där man kan ladda ned appen, och dels har coronaviruset försatt många i karantän.

– Det gäller ju att man har en smartphone och vi har fått hjälpa en del igång. Men har man inte det och kan inte ta sig till affären så kan man ringa till Grimsås IF som tar emot en beställning, hämtar varorna, och levererar det hem till dörren, säger Jennie Lundin.

Butiker satsar på obemannat

Antalet obemannade livsmedelsbutiker växer snabbt i landet, och i början på mars öppnade tre nya affärer i Västra Götalands glesbygd.

Två nystartade kedjor dominerar: Automat och Lifvs, som siktar på att ha 100 butiker i Sverige vid årsskiftet.

Även Ica har provat på konceptet, där Ica Nära Sillerud utanför värmländska Årjäng varit ett pilotprojekt där kunderna fått låsa upp dörren med hjälp av bank-ID.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet