Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västkusten kan märka av ökad militär aktivitet med anledning av NATO-medlemsskapet och därför menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) att det behövs en militär upprustning på Västkusten. Foto: HENRIK JANSSON/TT

Försvarsministern inför svenskt Nato-medlemsskap: Fler militärer att vänta

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Sveriges Nato-ansökan pågår just nu en övning på Skaraborgs flygflottilj, F7. Det är troligt att den militära aktiviteten i väst ökar som en följd av Nato-medlemsskapet, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S), och att det därför behövs en militär upprustning på västkusten.

– Kontrollen av inloppet till Östersjön är väldigt viktigt.

Med anledning av Sveriges Nato-medlemsskap kan västkusten i framtiden märka av militär aktivitet i högre utsträckning. Östersjön och dess inlopp spelar en central roll menar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Han vill se ett avtal mellan Sverige, Norge och Danmark som förbinder länderna att samarbeta för att skydda västkusten och Östersjön.

– Det är ett väldigt strategiskt område som berör alla tre länderna. Jag tror västkusten är ett område som vi måste ha stor beredskap på, säger Peter Hultqvist (S).

Mer satsningar på västkusten

Sverige lägger omkring 1,2 procent av BNP på försvaret under 2022, men måste upp till 2 procent till 2025.

– Vi måste dimensionera de satsningar vi gör i olika delar av Sverige och då bland annat västkusten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet