Helena Andersson försvann 1992 när hon var 22. Nu vill hennes syster att polisen koncentrerar sig på att få den ende misstänkte att berätta. Foto: SVT

Försvunna Helenas syster: Jag vill veta vad den misstänkte gjorde den natten

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kom nya uppgifter om dna-spår i utredningen kring Helena Andersson som försvann i Mariestad 1992. Men hennes syster Gabriella vill i stället att polisen fokuserar på att få fram vad en misstänkt gjorde den aktuella natten.

– Jag vill att den misstänkte börjar prata. Det är väl det hellre än dna som jag hoppas på, säger Gabriella Andersson till SVT Nyheter Väst.

Helena Andersson försvann en lördagsnatt sommaren 1992 efter att ha lämnat stadshotellet i Mariestad. På hennes sandaler har tekniker nu, 27 år efteråt, säkrat dna-spår från en kvinna och två män. Men dna:t matchar inte den man som varit misstänkt.

Helena Andersson med sin hund Dunita. Foto: Privat
Helenafallet

Den misstänkte mannen ska, enligt vittnen, ha funnits i Helenas närhet på Stadshotellet under natten.

– För mina föräldrars skull önskar jag att han berättar vad han vet, säger Gabriella.

Minns inget

Men mannen har i polisförhör sagt att han inget minns från den aktuella tidpunkten.

– Jag vet att jag uppfört mig konstigt och svävat runt med olika uppgifter i förhören. Jag vet inte varför och kan inte förklara det, sade han i en intervju med P4 Skaraborg 2017.

Helenas syster Gabriella vill nu att utredningen lämnas över till avdelningen för Kalla fall i Göteborg.

– Därför att jag tycker att vi står och stampar. Det är ju så att det finns ju en huvudmisstänkt och nu blir väldigt mycket låst till att den här personen inte säger vad han har gjort, säger Gabriella Andersson.

Att ”Kalla fall” tar över innebär inte automatiskt att fallet gås igenom på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helenafallet

Mer i ämnet