”Inte tillräckligt för att kunna väcka åtal, vi hade inte kroppen”, konstaterar kommissarie Peter Thydén om den nu nedlagda utredningen i det 30 år gamla Helena-fallet. Foto: SVT/Privat

Kommissarien: Utredning om Helena-fallet nedlagd – handlar inte om att den misstänkte avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen mot mannen som misstänktes för att ha mördat Helena Andersson i Mariestad 1992 lades nyligen ner. Orsaken sades vara att mannen avlidit – men enligt Peter Thylén, kommissarie på polisens kalla fall-grupp, är sanningen en annan:

– Han skulle skrivits av ändå.

Peter Thylén går nu i pension och hade hoppats kröna karriären med att lösa det gamla mysteriet, som han ägnat ett och ett halvt år åt.

Så blev det inte. Den 9 juni kunde SVT Nyheter Väst avslöja att utredningen mot den misstänkte skulle läggas ner, eftersom det saknades tillräcklig bevisning för att kunna väcka åtal.

I måndags bekräftade åklagare Jenny Karlsson nedläggningsbeslutet, men sa att orsaken var att den misstänkte avlidit.

Naturliga orsaker

Mannen avled av naturliga orsaker den 11 juni, två dagar efter SVT:s avslöjande. Men hans död hade föga med nedläggningsbeslutet att göra, enligt Peter Thylén.

– Det blev lite otydligt där. Vi hade bestämt att han skulle skrivas av som misstänkt och att förundersökningen kring Helena Andersson då skulle gå tillbaka från åklagaren till polisen. Men så gick han och dog, säger han.

I höstas ansåg åklagaren att misstankarna mot mannen var så starka att de borde räcka för att få honom häktad. Tingsrätten höll inte med utan försatte honom på fri fot. Men utredningen mot honom fortsatte.

Saknade kroppen

– I våra förhör med honom framkom saker som gjorde att misstankarna skärptes ytterligare. Så mycket kan jag säga, och det är viktigt att det kommer fram. Men det fanns inte tillräckligt för att kunna väcka åtal. Vi hade inte kroppen, säger Peter Thylén.

Han vill inte säga att mordet därmed är ”polisiärt uppklarat”.

– Nej. Säger man att det är polisiärt uppklarat pekar man ändå ut en person. Är man inte dömd är man oskyldig. Så ser juridiken ut.

Nu blir fallet återigen kallt, men det innebär inte att det aldrig kommer att lösas.

Polisen hoppas bland annat få tillgång till en ”skeletthund” som ska få söka på i områden där man tidigare både använt markradar och grävt utan att hitta något.

SVT har vid upprepade gånger försökt nå åklagare Jenny Karlsson för en kommentar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Andersson försvann 1992 – i videon får du en sammanfattning av fallet. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helenafallet

Mer i ämnet